SVIJET

Na Sinaju ubijeno 59 militanata i sedam pripadnika snaga sigurnosti

Tokom pucnjave poginuli su jedan oficir i šestorica vojnika

Sinajski poluotok: Najmanje 59 militanata ubijeno. Ilustracija

Fena

22.1.2019

Najmanje 59 militanata ubijeno je u razmjeni vatre na egipatskom Sinajskom poluotoku u proteklih nekoliko dana, navode egipatske oružane snage u saopćenju objavljenom u utorak. 

- Tokom antiterorističkih racija nacionalne snage sigurnosti ubile su 15 krajnje opasnih terorista u nekoliko pustinjskih regija na sjevernom i u srednjem Sinaju - kazao je Tamer el-Refai, portparol oružanih snaga.

Dodao je da su 44 terorista s eksplozivnim napravama i naoružanjem ubijena u zonama djelovanja Druge i Treće vojne baze na Sinaju.

Tokom pucnjave ubijeni su jedan oficir i šestorica vojnika.

Najmanje 142 terorista ubijena su u racijama.

U saopćenju se dodaje da je 56 vojnih vozila i magacina s oružjem također uništeno.

Snage sigurnosti detonirale su 242 eksplozivne naprave koje su bile namijenjene za napade na vojnike na Sinaju, dodaje se u saopćenju.

Egipat se bori s teroristima od svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u 2013. godini, u odgovoru na masovne proteste protiv njegove vladavine.

Sinajski poluotok uporište je terorističkih grupa u Egiptu, od kojih je najopasnija Sinajska država, egipatski ogranak "Islamske države".

Više od 800 militanata i više od 30 vojnika poginulo je u "Sinaju 2018", antiterorističkoj kampanji pokrenutoj od februara 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.