IZVJEŠTAJ

Revizija holokausta široko rasprostranjena u Hrvatskoj

Navode da „ne idu svi iz centralne Evrope u pogrešnom smjeru”

Agencije

Balkaninsight.com

26.1.2019

U novom izvještaju koji govori o načinu na koji se države EU bave naslijeđem holokausta kaže se da Hrvatska ima jedan od najgorih problema s historijskim revizionizmom i umanjivanjem zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu.

Izvještaj o reviziji holokausta, u kome se govori o načinu na koji se pojedine države Evropske unije bave naslijeđem zločina iz Drugog svjetskog rata, objavljen je u petak, a Hrvatska se spominje kao jedna od najproblematičnijih zemalja u Evropi kada je historijski revizionizam u pitanju. 

U izvještaju, koji je objavljen u okviru projekta ''Sjećanje na holokaust'' i koji se temelji na radu istraživača s univerziteta Yale i Grinnell, kaže se da je revizionizam holokausta najgori kada su u pitanju nove članice EU u srednjoj Evropi – Hrvatska, Mađarska, Litvanija, Poljska.

- Sjećanje na holokaust u Hrvatskoj je problematično - navodi se u izvještaju, pri čemu se ukazuje na kontinuiranu upotrebu ustaškog pozdrava, na nejasan stav hrvatske vlade i Katoličke crkve prema naslijeđu holokausta u ovoj zemlji, kontroverze oko logora Jasenovac i objavljivanje knjiga koje umanjuju broj žrtava u ovom logoru.

- Mala je restitucija jevrejskoj zajednici. Ne postoje muzeji holokausta. Hrvatska pati od nedostatka konsenzusa o glavnom ratnom koncentracionom logoru u Jasenovcu. U protekle tri godine jevrejska, srpska i romska zajednica bojkotirale su zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu - kaže se u izvještaju.

Ipak, u njemu se navodi da „ne idu svi iz centralne Evrope u pogrešnom smjeru”, navodeći Rumuniju kao pozitivan primjer.

- Pod vodstvom osobe koja je rođena u Rumuniji i koja je preživjela holokaust, koja je dobitnik Nobelove nagrade, Elija Vizel (Elie Wiesel), vlada je ovlastila nezavisnu komisiju. Ona je otkrila i objavila činjenicu da je najmanje 280.000 rumunskih Jevreja zajedno s drugim grupama bilo masakrirano u rumunskim logorima smrti (tokom Drugog svjetskog rata) - navodi se u izvještaju.

U njemu se pozivaju „zemlje s problematičnom prošlošću kao što su Hrvatska, Bugarska, Poljska i druge" da slijede primjer Rumunije i da osnuju slične nezavisne komisije, koje bi proučile njihovu historiju holokausta.

Autori izvještaja potenciraju da su željeli da ''podrže one zemlje koje poduzimaju snažne akcije za borbu protiv revizionizma holokausta i upru prstom u one koje moraju učiniti mnogo više da bi se pomirile sa svojom prošlošću”.

Nakon što su u Drugom svjetskom ratu sile Osovine napale Jugoslaviju, ustaški pokret je 10. aprila 1941. proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku - NDH.

Ustaše se, uglavnom po uzoru na njemački SS, primjenjivale nacističke rasne zakone, ciljajući i ubijajući Jevreje, Srbe, Rome i antifašiste.

Prema podacima Spomen-područja Jasenovac, ustaše su u logoru između 1941. i 1945. godine ubile više od 83.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.