SVIJET

Čikago okovan ledom, Adelejd gori, između temperatura u SAD i Australiji razlika od čak 100 stepeni

Trenutno na dva različita kraja svijeta imamo ekstremne temperature

Twitter

Avaz.ba

30.1.2019

Trenutno na dva različita kraja svijeta imamo ekstremne temperature.

U Čikagu se ove sedmice očekuju niske temperature opasne po život i rekordno hladan zrak.


S druge strane, Adelejd i drugi dijelovi Australije na udaru su toplinskog vala.

Do sada je u SAD od ekstremne hladnoće umrlo šestero ljudi. Temperature su danas pale na čak - 45 stepeni u Čikagu, dok su u Sjevernoj Dakoti izmjerena - 54 stepena. Meteorolozi napominju da se najgore tek očekuje u idućim danima. Polarna hladnoća harat će SAD još barem do ponedjeljka.

Preporuku zdravstvenih vlasti da se više od 10 minuta ne izlažu ovoj hladnoći zbog opasnosti od promrzlina građani su uglavnom ispoštovali, tako da su danas rijetki prolaznici na ulicama Čikaga.

Ministarstvo transporta organiziralo je dežurstva na putevima za pomoć vozačima pošto na tako niskim temperaturama otkazuju akumulatori i smrzava se gorivo.

Vlasti u Čikagu su organizirale posebne službe koje su zbrinjavale i utopljavale starije i nemoćne u policijske stanice, crkve, biblioteke i druge državne ustanove. 

Otvorena su i dodatna prihvatilišta za smještaj beskućnika. Privremeno je pet gradskih autobusa pretvoreno u prihvatilište za prijem beskućnika.


Na drugom kraju svijeta, u Australiji, također rekordi, ali s visokim temperaturama.

Najviše dnevne temperature dosežu gotovo 50 stepeni, a ekstremnim vrućinama se ne nazire kraj.

Temperature ruše vjekovne rekorde – prošle sedmice je čak pet dana bilo među deset najtoplijih u historiji Australije.

Ekstremne temperature i suša doveli su do masovnog izumiranja životinja. Prvo se pojavila informacija da se na obalama rijeke nasukalo više od milion mrtvih riba. Potom su mediji objavili kako je vrućina u samo dva dana ubila čak trećinu šišmiša u Nju Saut Velsu.

Australija ne pamti ovakve vrućine i suše, a dokaz tome je i činjenica da su one u proteklih nekoliko dana dovele i do masovnog umiranja divljih konja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.