SVIJET

Pritisak na Nikolasa Madura sve veći

Niz evropskih zemalja priznalo opozicionog vođu Huana Gvajda

Nikolas Maduro. Agencije

Avaz.ba

5.2.2019

Povećava se pritisak na predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas) nakon što ga je 11 američkih država pozvalo da raspiše prijevremene izbore, a niz evropskih zemalja priznalo opozicionog vođu Huana Gvajda (Juan Guaido) kao privremenog predsjednika Venecuele.

Grupa Lima ponovila je da "priznaje i podržava" Gvajda kao vođu Venecuele, potvrdilo je 11 od 14 zemalja članica te grupe u deklaraciji prihvaćenoj na sastanku ministara vanjskih poslova u Otavi.

Pozivaju na "mirnu promjenu" i "trenutno uspostavljanje demokratije u Venecueli kroz organizaciju slobodnih i poštenih izbora".

Izjavu su potpisale Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj i Peru. 

Maduro je osvojio drugi mandat na majskim izborima koji su smatrani nedemokratskima. Gvajdo se proglasio privremenim predsjednikom 23. januara i brzo osvojio priznanja velikog broja zemalja.

Zemlje članice grupe Lima navode da je "važno" osigurati pristup humanitarne pomoći Venecueli te su pozvali vojsku da stanu uz Gvajda i ne spriječi dolazak pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.