SVIJET Govorio o Božijoj ljubavi

Papu Franju u Abu Dabiju na misi dočekalo 135.000 katolika i muslimana

Prvi poglavar Katoličke crkve stigao na Arapski poluotok

Fena

Na desetine hiljada katolika i nekoliko hiljada muslimana učestvovalo je u utorak u Abu Dabiju na jedinstvenoj misnoj svečanosti koju je predvodio papa Franjo, prvi poglavar Katoličke crkve koji je stigao na Arapski poluotok.

Oko 135.000 poštovalaca okupilo se na stadionu Zajed u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi vidjeli Papu koji je došao promovirati međuvjerski dijalog.

Na misi su bili prisutni ministrica za kulturu UAE Nura el-Kabi (Noura Al Kaabi) i ministar za toleranciju, šeik Nahjan bin Mubarak, koji su objavili sliku na Twitteru pred misu.

Za vrijeme mise papa Franjo je govorio o Božijoj ljubavi.

- Radost koju nam niko u ovom svijetu ni pod kakvim okolnostima ne može oduzeti je radost koja nam daje mir - rekao je.

Prije dolaska na misu papa Franjo je proveo jutro u katedrali sv. Josipa u Abu Dabiju, gdje je govorio o svom velikom zadovoljstvu što "posjećuje male crkve koje su rasprostranjene po cijelom svijetu", prenose lokalni mediji.

Papa Franjo stigao je nedjelju u Abu Dabi. Na početku zvaničnog dijela posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima dočekan je topovskom salvom i preletom vojnih aviona koji su ostavili žuti i bijeli trag, što su boje Vatikana. Papa je posjetu počeo dolaskom u predsjedničku palaču, gdje ga je svečano dočekao princ Abu Dabija, šeik Mohamed bin Zajed el-Nahjan.

Papa je posjetio i Veliku džamiju šeika Zajeda.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo i veliki imam Univerziteta El-Azhar u Kairu Ahmed el-Tajeb (Al-Tayeb) potpisali su historijsku Deklaraciju bratstva.

Papa Franjo je učestvovao na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu jačanja veza Vatikana s muslimanskim svijetom.

Tom prilikom Papa i veliki imam El-Tajeb su na svečanoj ceremoniji u Abu Dabiju potpisali Deklaraciju bratstva, pozivajući na mir među državama, religijama i rasama.

U ovoj deklaraciji se navodi da će zajedno poduzeti potrebne napore u okviru borbe protiv ekstremizma.

Deklaraciju bratstva su potpisali u ime svih žrtava rata, progona i nepravde u svijetu.

- Odlučno izjavljujemo da religije nikada ne smiju poticati na rat, mržnju, neprijateljstvo i ekstremizam niti smiju poticati nasilje i prolijevanje krvi - navodi se u tekstu Deklaracije.

Papa Franjo je tokom prve papinske posjete Arapskom poluotoku pozvao na okončanje ratova na Bliskom istoku.

Više o temi Papa Franjo

LIČNOST DANA
Borac za mir!
NA VRH

Podijeli članak na