LIDERI

Grčka želi veću ulogu u projektu "Turski tok"

Grčka ima volju da proširi ekonomsku saradnju s Turskom i da igra aktivniju ulogu u provođenju projekta plinovoda "Turski tok", izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras

Cipras i Erdoan na sastanku u Ankari. AFP

Srna

6.2.2019

Grčka ima volju da proširi ekonomsku saradnju s Turskom i da igra aktivniju ulogu u provođenju projekta plinovoda "Turski tok", izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras. 

On je nakon jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) u Ankari rekao da se s turskim liderom saglasio da bi energija trebala biti most saradnje, a ne prepreka ili motiv za sukobljavanje u regionu.

- Mi već sarađujemo na važnim energetskim projektima, kao što je "Transjadranski plinovod". Voljeli bismo imati širu saradnju u projektu "Turski tok" - istakao je Cipras.

Grčki premijer rekao je da je s Erdoanom razgovarao i o ekonomiji, ekonomskim vezama dvije zemlje i koracima koje treba poduzeti da bi se poboljšao život ljudi u regionu, javljaju agencije.

Projekt "Turski tok" uključuje izgradnju cjevovoda ispod Crnog mora do evropskog dijela Turske i granice s Grčkom.

Prva linija plinovoda služit će za snabdijevanje plinom tržišta u Turskoj, a druga za snabdijevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope.

Ruska kompanija "Gasprom" smatra Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku potencijalnim tržištima za snabdijevanje plinom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.