HISTORIJSKI DAN

Potpisan protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO savezu

Već vidim dan kada će biti 30 zastava država članica ispred sjedišta Alijanse, poručio Stoltenberg

Nikola Dimitrov i Jens Stoltenberg. Twitter

Avaz.ba

6.2.2019

Danas je historijski dan - ovim riječima je generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg opisao potpisivanje protokola o pristupu ovoj vojnoj alijansi sa Sjevernom Makedonijom.

- Danas je historijski dan. Sve NATO članice su potpisale pristupni protokol koji će region učiniti sigurnijim i prosperitetnijim. Već vidim dan kada će biti 30 zastava država članica ispred sjedišta NATO-a - poručio je Stoltenberg. 

Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra vanjskih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i Stoltenberga.

Na ceremoniji u sjedištu NATO-a Dimitrov se pozdravio s ambasadorima svih zemalja članica koji su jedan po jedan po abecednom redu prilazili da potpišu dokument.

Pristupne protokole s budućim članicama obično potpisuju ministri vanjskih poslova, ali su protokol s Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO-u da bi se ubrzala integracija te zemlje u Alijansu.

Po potpisivanju pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO-a bez prava glasa, a punopravna članica postat će kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratificira protokol.

Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar. Sedam dana nakon što Grčka ratificira protokol, Makedonija će formalno promijeniti ime u Sjeverna Makedonija.

Uobičajeno je da proces pristupanja u NATO-a traje oko 18 mjeseci, ali, prema najavama iz sjedišta Alijanse koje su prenijeli makedonski mediji, Sjeverna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.