EVROPSKA UNIJA Prilikom posjete Bratislavi

Merkel: Moguće rješenje za Brexit bez novih pregovora

Mej otputovala za Brisel

Fena
07.02.2019 17:25

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak kako vjeruje da se rješenje oko irske granice može postići u pregovorima o Brexitu bez ponovnog otvaranja sporazuma o britanskom napuštanju Evropske unije. 

Britanija i preostalih 27 članica EU imaju zajednički interes u primjerenom Brexitu, kazala je Merkel, govoreći u Bratislavi 50 dana uoči britanskog odlaska iz bloka.

- Pedeset dana nije mnogo, a isto tako 50 dana je puno, zavisi kako to posmatrate - izjavila je ona prije sastanka s čelnicima Slovačke, Češke Republike, Mađarske i Poljske.

- Svi mi imamo interes i tu vidim britanski parlament i britansku vladu s premijerkom Terezom Mej (Thersa May), ali i nas također - da se ostvari primjereni Brexit za Britaniju koji je najbolji za sviju nas - kazala je.

Mej je danas boravila u Briselu kako bi apelirala na čelnike EU da promijene sporazum o Brexitu koji je dogovorila u prošloj godini, u cilju pridobijanja pristanka parlamenta, nakon što su joj poslanici dali malo nade da su voljni na pristanak.

- Moramo zaštiti integritet našeg unutrašnjeg tržišta, to je jasno. Mi, međutim, također želimo odredbe koje su bitne za našu državu članicu Irsku, i svjesni smo krhkosti odnosa Irske i Sjeverne Irske - izjavila je njemačka čelnica.

- Vjerujem da možemo pronaći rješenje bez ponovnog otvaranja sporazuma o odlasku - dodala je ona.

NA VRH