REAGIRANJA

Orban nahvalio svoju vladu pa žestoko napao Soroša i Evropsku uniju

Ranijih godina se predstavljao kao zaštitnik kršćanskih vrijednosti u Evropi ugroženoj najezdom muslimana

Viktor Orban. Arhiv

Index.hr

10.2.2019

Mađari su naporno radili da ostvare izvanredan ekonomski rast, rekao je premijer Viktor Orban u tradicionalnom obraćanju naciji i najavio niz novih povlastica za porodice kako bi potaknuo demografski rast, a oštro je kritizirao proimigrantski nastrojenu opoziciju i evropske birokrate. 

Jedan od najistaknutijih kritičara masovnog dolaska bliskoistočnih i azijskih migranata u Evropu Orban rekao je da će njegova vlada nastaviti održavati privredni rast 2 posto iznad prosjeka Evropske unije idućih godina uprkos očekivanom globalnom usporavanju.

Politika i privreda duboko su povezani i ovi uspjesi ne mogu se pripisati samo slijepoj sreći - rekao je Orban hvaleći rad svoje vlade za ostvarene uspjehe.

Godine 2009., kada je njegova vlada preuzela vodstvo nakon ljevice, Mađarskoj je trebalo više od samog kriznog upravljanja, trebala joj je cjelovita obnova i novo vodstvo, rekao je Orban, kako prenosi mađarska agencija MTI.

Broj sklopljenih brakova raste, smanjena je smrtnost dojenčadi, zaposlenost je narasla s 55 na 70 posto, rastu plaće, a više je nego udvostručena minimalna plaća, rekao je Orban i ocijenio da nakon deset godina Mađari ponovno vjeruju u budućnost.

- Za nas nije pobjeda kada naša stranka pobijedi, već kada je naša zemlja pobjednička - citira MTI Orbana.  

Premijer, koji se ranijih godina predstavljao kao zaštitnik kršćanskih vrijednosti u Evropi ugroženoj najezdom muslimana, ponovno je govorio o imigraciji s istoka.

- Sve manje i manje djece rađa se u Evropi. Zapad misli da je imigracija odgovor na tu prijetnju. Svako dijete koje nedostaje trebalo bi nadomjestiti drugim koje stiže (s istoka) i tada će brojevi biti uredu - rekao je Orban.

Naglasio je da im ne trebaju brojevi. Trebaju im mađarska djeca te je najavio program u sedam tačaka za mlade porodice.

Nove mjere uključuju veću podršku za porodice s najmanje dvoje djece kako bi im se pomoglo da kupe vlastiti dom, zatim subvencije za kupovinu automobila i oslobađanje od poreza za žene koje podižu najmanje četvero djece.

Žene mlađe od 40 godina koje sklope prvi brak mogu dobiti kredit od 10 miliona forinta (36.000 eura), rekao je Orban. Trećina kredita bit će oproštena kada se rodi drugo dijete, a čitav otpisan nakon rođenja trećeg.

- Za Mađare to je pravi odgovor, a ne imigracija - rekao je Orban kako prenose agencije.

Korak po korak, stalnim i napornim radom iskorijenit ćemo siromaštvo, rekao je premijer i obrušio se na mađarsku opoziciju.

- Oni su šaka proimigrantskih političara koje na respiratoru održavaju Džordž Soroš (George Soros) i birokrati Evropske unije - rekao je.

Ponovno se javljaju snage koje žele otvorena društva i svijet bez nacija, žele fabricirati supranacionalnu globalnu vladu - rekao je Orban, koji redovno snažno kritizira organizaciju Otvoreno društvo američkog filantropa mađarskog porijekla Soroša.

Briselske demokrate nazvao je utvrdom novog internacionalizma, a imigracija je njihov instrument internacionalizma, piše MTI.

- U zemljama u koje stižu migranti pojavljuje se kršćansko-muslimanski svijet, a smanjuje se postotak kršćana. No mi, građani centralne Evrope, imamo vlastitu budućnost - poručio je Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.