ČESTITKE

Gutereš pozdravio sporazum o rješenju spora Grčke i Makedonije

Primio zvaničnu notifikaciju o stupanju na snagu Prespanskog sporazuma

Fena

14.2.2019

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Antonio Guterres) pozdravio je rješenje spora između Grčke i Makedonije o ustavnom nazivu Makedonije. 

Gutereš je primio zvaničnu notifikaciju o stupanju na snagu Prespanskog sporazuma, koji, između ostalog, potvrđuje dogovor strana o imenu "Republika Sjeverna Makedonija", izjavio je Stefan Dujarik (Stephane Dujarric), portparol Gutereša.

- On (Gutereš) pozdravlja postizanje sporazuma kojim se rješava dugotrajni spor između Atine i Skoplja, i pokazuje da se čak i naizgled nerješiva pitanja mogu razriješiti kroz dijalog i uz političku volju - izjavio je Dujarik.

Čelnik Svjetske organizacije čestitao je premijerima dvije zemlje Aleksisu Ciprasu (Alexisu Tsiprasu) i Zoranu Zaevu na njihovoj odlučnosti u stvaranju vizije budućih odnosa između dvije zemlje i pomirenja u balkanskoj regiji i šire, navodi Dujarik u izjavi za javnost.

Gutereš je izrazio duboku zahvalnost svom ličnom izaslaniku, Metjuu Nimecu (Matthew Nimetz), na njegovoj čvrstoj predanosti i organiziranju pregovora, navodi se u izjavi.

Čelnik UN-a pozvao je države članice, regionalne organizacije i sve međunarodne partnere da podrže historijske korake koje su poduzele dvije strane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.