VIRDŽINIJA

Tužioci traže do 25 godina zatvora za bivšeg direktora Trampove kampanje

Prošle godine osuđen za osam tačaka bankovne i porezne prevare

Tramp i Manafort. Agencije

Avaz.ba

16.2.2019

Tužioci su od saveznog sudije u Virdžiniji zatražili da odredi strogu zatvorsku kaznu za bivšeg direktora kampanje američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) Pola Manaforta (Paul).

Podsjetimo, on je prošle godine osuđen za osam tačaka bankovne i porezne prevare.

U dopisu koji su podnijeli okružnom sudu u Virdžiniji, tužioci su naveli kako Manafort zaslužuje između 19,6 i 24,4 godine zatvora te novčanu kaznu od 50.000 do 24 miliona dolara. 

- Iako se neka od tih krivičnih djela često procesuiraju, nije bilo ništa uobičajenog u vezi s milionima dolara uključenih u kriminalne radnje okrivljenika, trajanje njegovog kriminalnog ponašanja ili sofisticiranosti njegovih planova - naveli su tužioci u dopisu. 

Dodaju da Manafort nije počionio ova krivična djela iz nužde ili poteškoća. 

- Bio je obrazovan, profesionalno uspješan i finansijski imućan. Ipak je prevario američku riznicu i javnost za više od šest miliona dolara poreza u vrijeme kada je imao značajne resurse - istakli su oni.

Dopis je uslijedio nekoliko dana nakon što je savezni sudija u Vašingtonu presudio da je Manafort prekršio sporazum o priznanju krivnje u paralelnom predmetu, odnosno da je lagao istražiteljima unatoč obećanju saradnje.

Manafort je bio jedan od prvih Trampovih ljudi koji su se suočili s kaznenim prijavama u sklopu istrage o tome je li s Rusijom sklopljen tajni dogovor kako bi Tramp dobio predsjedničke izbore. Predsjednik SAD je odbacio postojanje takvog dogovora i nazvao istragu "lovom na vještice", dok je Rusija negirala miješanje u izbore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.