SVIJET

Najmanje 20 Palestinaca ranjeno u sukobima s izraelskim vojnicima

Deseci demonstranata stradali od gušenja nakon udisanja suzavca

Palestina: Sukobi demonstranata s izraelskim vojnicima. Arhiv

Fena

20.2.2019

Najmanje 20 Palestinaca ranjeno je u utorak navečer tokom sukoba između stotina palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika u pojasu Gaze u blizini granice s Izraelom, saopćilo je medicinsko osoblje. 

Ašraf el-Kedra (Ashraf al-Qedra), portparol ministarstva zdravstva u Gazi, izjavio je da je 20 Palestinaca ranjeno u izraelskoj vatri na granici između sjevera pojasa Gaze i Izraela. 

Dodao je da su deseci demonstranata stradali od gušenja nakon udisanja suzavca koji su ispalili izraelski vojnici prema masi ljudi. 

Očevici tvrde da su demonstranti nosili palestinske zastave i bacali kamenice prema vojnicima. 

U utorak popodne stotine demonstranata okupile su se na sjeveru pojasa Gaze, u okviru antiizraelskih protesta u kojima se poziva na okončanje trenutne izraelske blokade koja je na snazi još od sredine 2007. godine. 

Palestinci u enklavi pod vlašću Hamasa održavaju svake sedmice proteste u okviru antiizraelskog "Velikog marša za povratak", koji je pokrenut u martu prošle godine. 

Zvaničnici ministarstva zdravstva u Gazi tvrde da je izbijanja marševa za povratak u blizini granice između pojasa Gaze i Izraela ubijeno više od 250 demonstranata i ranjeno je još 26.000 ostalih. 

Izrael je uveo tešku blokadu pojasa Gaze u 2007. nakon što je Hamas protjerao snage sigurnosti lojalne palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu (Mahmoud Abbas) i preuzeo je kontrolu nad priobalnom enklavom, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.