SVIJET

Tramp čestitao Zaevu na "najvećem dostignuću od Dejtonskog sporazuma"

Izrazio nadu da će dogovor kojim je riješen višedecenijski makedonsko-grčki spor "poslužiti kao inspiracija drugim državama u regionu"

Donald Tramp i Zoran Zaev. AFP

Avaz.ba

20.2.2019

Donald Tramp (Trump), predsjednik SAD, čestitao je premijeru Republike Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu na ratifikaciji i primjeni dogovora iz Prespe i ocijenio da je to najveće dostignuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma.

U pismu, koje prenosi makedonska vlada, Tramp navodi da Prespanski dogovor "svjedoči o hrabrom liderstvu" Zaeva koji je, kako je ocijenio, zajedničkim naporom s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom u rješavanju spora u vezi s imenom osigurao stabilniju i prosperitetniju budućnost, ne samo za njihove zemlje već i za cijeli region.

Američki predsjednik je Zaevu čestitao na liderstvu i posvećenosti da dovede proces do njegovog kraja, od pregovora preko ratifikacije pa sve do potpune implementacije Prespanskog dogovora i poručio da će njegova zemlja "sada zauzeti mjesto koje joj pripada u Sjevernoatlantskoj alijansi kao Republika Sjeverna Makedonija".

- Sjeverna Makedonija je veliki partner SAD. Radujemo se što ćemo vas moći dočekati kao našeg 30. saveznika u Sjevernoatlantskoj alijansi i nastaviti naš zajednički posao na osiguravanju mira i prosperiteta na zapadnom Balkanu - naveo je Tramp.

Tramp je izrazio nadu da će dogovor iz Prespe kojim je riješen višedecenijski makedonsko-grčki spor "poslužiti kao inspiracija drugim državama u regionu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.