SVIJET

Izraelci na Mjesec poslali Maskovu raketu

Time su postali četvrta zemlja na svijetu kojoj je uspjelo sjetjeti na ovo nebesko tijelo

Lansiranje rakete. Printscreen

Avaz.ba

22.2.2019

Raketa "Falcon 9" firme "SpaceX" ispaljena je u četvrtak navečer po lokalnom vremenu s Floride noseći prvu izraelsku letjelicu u misiju koja bi, ako uspije, trebala Izrael učiniti tek četvrtom zemljom kojoj je uspjelo slijetanje na Mjesec.

Robotska letjelica bez posade nazvana "Beresheet" (Postanak, na hebrejskom) poletjela je u svemir iz stanice zračnih snaga Kejp Karnevala oko 2.45 sati po srednjoevropskom vremenu na vrhu rakete visoke kao 23-spratnice.

"Beresheet", koji je veličine mašine za suđe, jedan je od tri tereta koje nosi "Falcon 9", dio flote raketa firme "SpaceX" iz Kalifornije, milijardera poduzetnika Ilon Maska (Elon Musk).

Druga dva tereta su telekomunikacijski satelit za Indoneziju i pokusni satelit za američke zračne snage.

"Beresheet" je trebao biti ispušten u Zemljinu orbitu oko 34 minute nakon lansiranja, a 15 minuta kasnije trebali su biti raspoređena dva satelita.

Ako za "Beresheet" sve prođe po planu, letjelica će stići do bliže strane Mjeseca sredinom aprila nakon dvomjesečnog putovanja kroz 6,5 miliona kilometara svemira. Let direktno od Zemlje do Mjeseca bi imao dužinu od 386.242 kilometra. 

Jednom ispuštena svemirska letjelica će ulaziti u postupno sve šire Zemljine orbite koje će konačno dovesti sondu u doseg Mjesečeve gravitacije nakon čega će uslijediti niz dodatnih manevara koji će voditi automatskom slijetanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.