PLANOVI

Tramp odlučio preusmjeriti novac s propalog projekta u Kaliforniji za izgradnju zida na granici s Meksikom

Prvi čovjek Amerike odbacio mogućnost smjene sa svoje pozicije, jer smatra da je previše uspješan

Donald Tramp. Arhiv

Srna

22.2.2019

Donald Tramp (Trump), predsjednik SAD, želi povući više od dvije milijarde eura uloženih u propali projekt superbrze željeznice u Kaliforniji i ta sredstva preusmjeriti u podizanje zida na granici s Meksikom.

Ministarstvo saobraćaja SAD proučava zakonske regulative za vraćanje više od dvije milijarde eura iz savezne države Kalifornije u američki budžet.

Sredstva su već potrošena za superbrzu željezničku prugu u Kaliforniji, navodi ''New York Times''. 

Trampova administracija povlači i garanciju od 818 miliona eura, dodijeljenih upravi za superbrze željeznice Kalifornije.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom (Gavin Newsom) navodi da je projekt propao zbog prekoračenja sredstava i mnogih zastoja. Međutim, umjesto da obustavi cijeli projekt, on je izjavio kako će se država koncentrirati na završetak izgradnje željezničke pruge u dužini od 275,2 kilometra, od Merceda do Bekersfilda. 

Tramp je upozorio da ovaj projekt ometa izgradnju zida s Meksikom. 

Američki predsjednik je poručio kako je "propali projekt brzog voza u Kaliforniji, gdje je prekoračenje sredstava svjetski rekord, stotinu puta skuplji od neophodnog zida prema Meksiku".

Također, Donald Tramp je odbacio mogućnost smjene s predsjedničkog položaja, poručivši da je "suviše uspješan predsjednik".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.