PLANOVI Ministarstvo saobraćaja SAD proučava zakonske regulative

Tramp odlučio preusmjeriti novac s propalog projekta u Kaliforniji za izgradnju zida na granici s Meksikom

Prvi čovjek Amerike odbacio mogućnost smjene sa svoje pozicije, jer smatra da je previše uspješan

Srna
22.02.2019 17:28

Donald Tramp

Foto: Arhiv

Donald Tramp (Trump), predsjednik SAD, želi povući više od dvije milijarde eura uloženih u propali projekt superbrze željeznice u Kaliforniji i ta sredstva preusmjeriti u podizanje zida na granici s Meksikom.

Ministarstvo saobraćaja SAD proučava zakonske regulative za vraćanje više od dvije milijarde eura iz savezne države Kalifornije u američki budžet.

Sredstva su već potrošena za superbrzu željezničku prugu u Kaliforniji, navodi ''New York Times''. 

Trampova administracija povlači i garanciju od 818 miliona eura, dodijeljenih upravi za superbrze željeznice Kalifornije.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom (Gavin Newsom) navodi da je projekt propao zbog prekoračenja sredstava i mnogih zastoja. Međutim, umjesto da obustavi cijeli projekt, on je izjavio kako će se država koncentrirati na završetak izgradnje željezničke pruge u dužini od 275,2 kilometra, od Merceda do Bekersfilda. 

Tramp je upozorio da ovaj projekt ometa izgradnju zida s Meksikom. 

Američki predsjednik je poručio kako je "propali projekt brzog voza u Kaliforniji, gdje je prekoračenje sredstava svjetski rekord, stotinu puta skuplji od neophodnog zida prema Meksiku".

Također, Donald Tramp je odbacio mogućnost smjene s predsjedničkog položaja, poručivši da je "suviše uspješan predsjednik".

Komentari

NA VRH