VIJETNAM

Susret predsjednika SAD i Sjeverne Koreje: Kim tri dana putovao vozom, a Tramp stigao avionom

Razgovarat će o odustajanju od nuklearnog oružja

Donald Tramp i Kim Jong-un. Agencije

Fena

26.2.2019

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u utorak su doputovali u Hanoj, uoči njihovog drugog samita na kome će razgovarati o sjevernokorejskom obećanju da će odustati od nuklearnog oružja.

Tramp je doputovao u vijetnamsku prijestonicu predsjedničkim avionom "Air Force One" neposredno prije 21 sat po lokalnom vremenu (13 sati po srednjoevropskom vremenu).

- Upravo sam stigao u Vijetnam. Hvala svim ljudima na sjajnom prijemu u Hanoju. Sjajna masa i toliko ljubavi - napisao je on na Twitteru.

Kim je doputovao vozom u jutarnjim satima nakon trodnevnog puta, dugog 3.000 kilometara, iz Pjongjanga, preko Kine. On je potom prešao posljednji dio puta automobilom od vijetnamske granice do Hanoja.

Dvojica čelnika, koji su stvorili iznenađujuće srdačne odnose na njihovom prvom samitu u Singapuru u junu prošle godine, sastat će se licem u lice radi kratkog razgovora u srijedu navečer, nakon čega će uslijediti radna večera, saopćila je novinarima portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah). 

Oni će se ponovo sastati u četvrtak, kazala je Sanders, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.