POLITIKA

Pahor: Ljubljana otvorena za mogućnost produženja Brexita

London bi trebao 29. marta izaći iz EU

Borut Pahor. Arhiv

Srna

2.3.2019

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da su ova zemlja i druge brojne članice EU otvorene za mogućnost produženja roka u kojem Velika Britanija treba izaći iz EU.

Mislim da bi Slovenija i još mnogo drugih članica bilo za produženje Brexita. Niko ne želi doći do "težeg"  Brexita na haotičan način. Mislim da bi produženje roka za izlazak Britanije iz EU mogla biti jedna od mogućnosti - rekao je Pahor, koji boravi u posjeti Velikoj Britaniji. 

Mogućnost produženja Brexita spomenula je i britanska premijerka Tereza Mej (Thereza May) u slučaju da poslanici u parlamentu ne podrže njen sporazum sa Briselom o izlasku iz članstva EU.

Mej je tokom sedmice rekla da će, ukoliko poslanici britanskog parlamenta ponovo 12. marta odbace njen sporazum o izlasku iz EU, morati glasati o tome da ona od EU zatraži odgađanje Brexita.

London bi trebao 29. marta izaći iz EU.

Glavni pregovarač EU za Brexit Mišel Barnije (Michel) naglasio je da bi bilo kakvo produženje izlaska Londona moralo biti namijenjeno samo za rješavanje spora oko zaštitne mjere poznate kao "bekstop"

Na osnovu "bekstopa" Sjeverna Irska bi, za razliku od drugih dijelova Velike Britanije, nastavila da poštuje određena pravila EU, koja se najviše odnose na određene standarde za hranu i drugu robu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.