ISPOVIJEST

Baka masovnog ubice s Novog Zelanda otkriva kako je od zaluđenika za kompjutere postao monstrum: Bio je sretno dijete, a onda...

Teško nam je da se pomirimo s tim da je neko iz naše porodice sposoban uraditi takvo nešto, kaže ona

Avaz.ba

18.3.2019

Baka teroriste Brentona Taranta (Tarrant), koji je na Novom Zelandu počinio masakr nad 50 vjernika u džamiji, javno se izvinila zbog unukovih postupaka. 

Kao i njegova druga baka Džojs Tarant (Joyce), Meri Ficdžerald (Marie Fitzgerald, 81) ne može vjerovati da je njen unuk sposoban da ubije.


Teri i Meri Ficdžerald. 9News

Ficdžerald, koja je u nedjelju u svom stanu u Novom Južnom Velsu dala intervju za australski kanal 9News, kaže da je bila "zapanjena" kada je saznala da je njen unuk odgovoran za napade u Kristčurču.

- Teško nam je da se pomirimo s tim da je neko iz naše porodice sposoban uraditi takvo nešto - izjavila je Tarantova baka. 


Brenton je odrastao u Griftonu. Privatni arhiv

Otkrila je da je kao tinejdžer bio zaluđen kompjuterima i da ga u periodu odrastanja nisu naročito zanimale djevojčice. 

- Uvijek je govorio da je brak bio suviše naporan za njega - izjavila je ona.

Prema njenim riječima, Brenton je u periodu odrastanja u Graftonu u Novom Južnom Velsu bio normalno, sretno dijete, ali kada mu je otac umro od raka 2010., to je ostavilo traga na njemu i poslije toga je sedam godina putovao po Evropi i Aziji.

- Mediji izvještavaju da je to odavno planirao i da nije pri čistoj pameti. Mislim da se promijenio otkad je putovao po svijetu - rekla je baka Ficdžerald.

Istražitelji vjeruju da je Tarant dvije godine planirao napade dok je živio na Novom Zelandu. 

- Prije 12 mjeseci vratio se u Grafton za sestrin rođendan, ali nismo primijetili ništa čudno. Bio je onakav kakvog ga znamo. Ćaskali smo i zajedno večerali da bismo proslavili događaj, a sada su svi očajni - otkrila je ona.  


Tarant tokom odrastanja volio videoigrice. Privatni arhiv

Porodica je saznala šta se desilo dok je gledala televiziju.

- Prvo sam pomislio da nije moguće, a onda sam vidio njegovu sliku... To nije dobro... To je nepopravljivo - izjavio je ujak ubice Teri Ficdžerald (Terry).


Tarant: Ubio 50 ljudi. YouTube

Brentonova majka i sestra nalaze se u sigurnoj kući pod zaštitom policije, ali cijela porodica pomaže istražiteljima da utvrde zbog čega se dječak sa sela pretvorio u ubicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.