HAOS

Aviokompanija dala putnicima pizzu i rekla im da uskoro polijeću, a firma propala

Neke kompanije najavile su zamjenske karte uz 25 posto popusta

Aviokompanija "Wow Air" izazvala veliki problem putnicima na aerodromu. Ilustracija

Avaz.ba

29.3.2019

U Detroitu je 10.000 ljudi ostalo na aerodromu u četvrtak, kad je islandska aviokompanija "Wow Air" objavila da je propala.

Među putnicima je bio i Barai Omuregain (Omuireagain) iz Dablina, koji je u Detroitu čekao svoj let koji je bio odgađan iz sata u sat.

Konačno je u srijedu u 11 uvečer pitao šta se događa ukoliko kompanija propadne. Dobio je odgovor da se to neće dogoditi i počastili su njega i njegovu porodicu pizzom, uz uvjeravanje da će let biti najavljen za 15 minuta, prenosi BBC. 

Međutim, let je bio otkazan i on je sa ženom i dvoje djece otišao da prenoći u hotel. Kad su se probudili, saznali su da je aviokompanija obustavila sve letove i prestala s poslovanjem. Na internet-stranici kompanije "Wow Aira" poručili su putnicima koji moraju da putuju da se obrate drugim kompanijama.

Kompanija je ove sedmice bila u pregovorima s držaocima obveznica o prikupljanju svježeg novca.

Proteklih šest mjeseci pregovarali su o mogućoj prodaji kompanije, a na kraju su u četvrtak obustavili poslovanje, a putnicima su prodavali karte sve do 7 sati ujutru toga dana. 

Ova niskotarifna kompanija, osnovana 2011. godine, porasla je na hiljadu zaposlenih i prošle je godine u 11 aviona prevezla 3,5 miliona putnika.

Neke kompanije najavile su zamjenske karte uz 25 posto popusta.

Stručnjaci su utvrdili da manje od polovine putničkih polisa osiguranja pokriva slučaj propasti kompanije, što znači da većina putnika može ostati nezaštićena.

Veliki broj aviokompanija nedavno je ušlo u finansijske probleme, zbog viših cijena goriva i povećanog kapaciteta u ovom poslovnom sektoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.