SVIJET

Poginulo 30 vatrogasaca u Kini u borbi protiv šumskog požara

Mediji objavili da je požar lokaliziran

Požar lokaliziran. Screenshot

Srna

2.4.2019

Vatrogasci su lokalizirali požar u planinskom području na zapadu Kine, gdje je poginulo 30 njihovih kolega u jednoj od najgorih nesreća za vatrogasce u posljednjih nekoliko godina, javili su državni mediji.

Mediji navode da je plamen ugašen i da se samo u pojedinim dijelovima područja može vidjeti dim, bez prijetnje od daljnjeg širenja požara.

Tijela poginulih vatrogasaca prevezena su u grad Sičang u pokrajini Sičuan, dok su tri helikoptera prevezla dodatne vatrogasne timove kako bi pomogli u gašenju vatre.

Iz kineskog ministarstva za vanredne situacije saopćeno je da je usljed promjena vjetra u nedjelju, 31. marta, u požaru ostalo zarobljeno 27 vatrogasaca, zajedno s njihova tri pomagača koji su se s njima borili protiv vatrene stihije u udaljenom području na visini od 3.800 metara.

Uprkos naporima u misiji spašavanja, njih 30 je jučer popodne proglašeno mrtvima.

Državni mediji javili su da je većina poginulih bila u dvadesetim godinama, a barem dvije osobe bile su tinejdžeri, prenose agencije.

Broj mrtvih među vatrogascima najveći je još od 2015. godine, kada je u eksploziji u skladištu hemikalija u kineskoj luci Tjenčin poginulo 173 ljudi, većinom vatrogasaca i onih koji su prvi reagirali na incident.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.