KLIMA

Kanada se zagrijava dvostruko brže od ostatka svijeta

U izvještaju se nagovještava da su mnogi viđeni efekti vjerovatno nepovratni

Ilustracija

CDM

2.4.2019

Izvještaj kanadske vlade o klimi upozorio je i da su promjene već očigledne u mnogim dijelovima zemlje i da se predviđa njihovo intenziviranje, navodi BBC.

Do najveće promjene došlo je na kanadskom Arktiku koji će se nastaviti zagrijavati više nego dvostruko brže od svjetskog prosjeka.

U izvještaju se nagovještava da su mnogi viđeni efekti vjerovatno nepovratni.

Procjenjuje se da se prosječna temperatura u Kanadi godišnje povećavala za 1,7 Celzijevih stepeni od 1948. godine, kada su prvi put zabilježene temperature širom zemlje.

- Dok su i ljudske aktivnosti i prirodne promjene u klimi doprinijele zagrijavanju u Kanadi, ljudski faktor je dominantan - stoji u izvještaju.

Izvještaj je objavljen pošto je vlada uvela porez na ugljenik za četiri od 10 kanadskih pokrajina koje nisu uspjele izraditi planove za borbu protiv klimatskih promjena.

Više temperature zraka mogle bi značiti više toplotnih talasa i veći rizik od šumskih požara i suša u nekim dijelovima zemlje.

Očekuje se da će okeani postati više kiseli i sa manje kisika, što bi moglo naškoditi životu u moru.

Prema izvještaju, na naglo zagrijavanje u Kanadi utjecali su brojni faktori, uključujući smanjenje snijega i morskog leda.

Uprkos sumornim predviđanjima, u izvještaju se ukazuje da bi količina zagrijavanja mogla biti ograničena ako se na globalnom nivou poduzme akcija drastičnog smanjivanja emisija ugljenika na nivo blizu nule početkom druge polovine stoljeća, kao i znatnog smanjivanja emisija drugih plinova sa efektom staklene bašte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.