TRŽIŠTA

Tri zemlje potpuno prestale uvoziti iransku naftu, Amerika ne želi reći o kojim državama se radi

Privremena izuzeća od sankcija za Kinu, Indiju, Grčku, Italiju, Tajvan, Japan, Tursku i Južnu Koreju da bi se osigurale niske cijene

Trampova administracija trenutno u pregovorima. Ilustracija

Avaz.ba

3.4.2019

Tri od osam zemalja kojima je Vašington odobrio izuzeće od sankcija za uvoz nafte iz Irana prestale su uvoziti, rekao je američki dužnosnik, dodajući kako će poboljšani uvjeti na svjetskom tržištu nafte pomoći da Iran još više smanji izvoz sirove nafte.

Iako su Sjedinjene Američke Države kao cilj postavile potpuno zaustavljanje iranskog izvoza nafte, one su dale privremena izuzeća za uvoz Kini, Indiji, Grčkoj, Italiji, Tajvanu, Japanu, Turskoj i Južnoj Koreji kako bi osigurale niske cijene nafte i da ne dođe do poremećaja na svjetskom tržištu nafte.

Trampova je administracija trenutno u pregovorima s tim zemljama, uoči 2. maja, kada izuzeća istječu. 

- U novembru smo odobrili osam naftnih izuzeća da bismo izbjegli povišenje cijene nafte. Danas mogu potvrditi da su tri od tih uvoznika sada na nuli - rekao je novinarima Brajan Huk (Brian Hook), posebni američki izaslanik za Iran.

Interesantno je da nije htio reći koje su to zemlje.

- Postoje bolji tržišni uvjeti pa bismo mogli ubrzati naš put prema nuli. Ne mislimo odobriti bilo kakvo izuzeće ili iznimke našem režimu sankcija - izjavio je Huk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.