GEOPOLITIKA

Vašington nije predložio azil za Madura

Meksiko je jedina država članica Grupe Lima koja nije podržala lidera opozicije

Huan Gvajdo. New York Post

Srna

3.4.2019

SAD nisu predložile Meksiku da odobri azil predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru (Nicolas), uslijed političke krize u toj zemlji, izjavio je meksički ministar vanjskih poslova Marselo Ebrard (Marcelo).

- Nismo dobili nikakve prijedloge za omogućavanje azila. Meksiko vjeruje da je neophodno da se strane uključe u dijalog, da komuniciraju i da se kreću ka pronalaženju rješenja koje bi spriječilo veliku humanitarnu krizu u Venecueli - istakao je Ebrard.

On je naglasio da predstavnici meksičkih vlasti konstantno zvaničnicima u Karakasu prenose zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Venecueli.

Pojedini mediji ranije su javili da bi Meksiko mogao da ponudi azil Maduru, nakon što je državni sekretar SAD Majkl Pompeo (Mike) prošle sedmice rekao da je Vašington u kontaktu sa meksičkom vlastima u vezi sa budućnošću predsjednika Venecuele.

Vlasti Meksika naglašavale su u više navrata da ne namjeravaju da se miješaju u unutrašnja pitanja u Venecueli.

Meksiko je jedina država članica Grupe Lima koja nije podržala lidera opozicije Huana Gvajda (Juan Guaido), koji se u januaru proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, izazvavši time političku krizu u zemlji.

Gvajda su podržale SAD, kao i pojedine zemlje EU i Latinske Amerike, dok su predsjednika Venecuele, između ostalih, podržale Rusije, Kina i Kuba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.