SVIJET

SAD predale Gvajdu nadzor nad venecuelanskim bankovnim računima u Americi

Zatražio je i od Londona da mu preda kontrolu nad 1,3 milijarde u zlatu u engleskoj banci

Huan Gvajdo. AFP

Avaz.ba

29.1.2019

Američka administracija je formalno predala samoproglašenom predsjedniku Venecuele Huanu Gvajdu (Juan Guaido), čiju je vlast priznala, nadzor nad venecuelanskim bankovnim računima u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćio je Stejt department.

Američki sekretar Majk Pompeo (Mike) potpisao je dokument kojim se Gvajdu povjeravaju "računi venecuelanske vlade i venecuelanske središnje banke u FED-ovoj banci u Njujorku i u svim drugim američkim bankama", dodao je portparol Stejt departmenta Robert Paladino (Palladino).

- Ta će potvrda pomoći legitimnoj vladi u Venecueli da sačuva imovinu u korist venecuelanskog naroda - ocijenio je.

SAD su prošle sedmice priznale Huana Gvajda privremenim predsjednikom odmah nakon njegova samoproglašenja, pozivajući i druge zemlje da to učine. Usto traže od međunarodne zajednice da "poduzme slične korake kako bi se venecuelanska imovina zaštitila od nove krađe korumpiranog režima" socijalističkog čelnika Nikolasa Madura (Nicolas) kojeg Vašington više ne priznaje za predsjednika. 

Venecuela ima oko osam milijarda dolara deviznih rezervi širom svijeta. Huan Gvajdo je zatražio od Londona da mu preda kontrolu nad 1,3 milijarde u zlatu u engleskoj banci.

Istovremeno je američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) upozorio u utorak da bi se ekonomski pritisak na Madurov režim mogao pojačati, dan nakon informacije o uvođenju sankcija venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji.

- Razmišljamo o uvođenju dodatnih sankcija da bi se zaštitila imovina zemlje u korist venecuelanskog naroda - rekao je Mnučin za Fox Business.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.