SVIJET Premijerka Novog Zelanda

Ardern najavila izvještaj o svim aktivnostima teroriste Taranta prije napada

Istraga će se baviti i njegovim korištenjem društvenih mreža i vezama s drugim ljudima

Fena
08.04.2019 10:04

Džasinda Ardern

Foto: Arhiv

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda) rekla je danas da će istraga imati vremena do decembra da utvrdi je li ova zemlja mogla učiniti nešto da spriječi napade u džamijama u kojima je ubijeno 50 ljudi. 

- Vlada će osigurati da se svaki detalj provjeri što je prije moguće i utvrdi kako se dogodio 15. mart, šta se moglo uraditi da se to spriječi i kako možemo održati Novi Zeland sigurnim - rekla je ona.

Kraljevskom istražnom komisijom predsjedavat će sudija Vrhovnog suda Vilijem Jang (William Jung).

- Kraljevska komisija igra ključnu ulogu u našem poimanju toga šta je prethodilo napadu i u smislu osiguranja da se takav napad više nikada ne dogodi - rekla je ona.

Ona je najavila da će se komisija pozabaviti aktivnostima osumnjičenog prije napada, uključujući relevantne informacije iz vremena koje je proveo u Australiji, o njegovom dolasku i boravku na Novom Zelandu, njegovim putovanjima, i o tome kako je nabavio dozvolu za oružje i municiju.

Također, istraga će se baviti i njegovim korištenjem društvenih mreža i vezama s drugim ljudima, kao i radom špijunskih agencija Novog Zelanda.

Ardern je rekla da će Kraljevska komisija prvi izvještaj podnijeti 10. decembra.

Podsjećamo, u napadima Australca Brentona Taranta (Tarrant) u dvije džamije u mjestu Kristčurč 15. marta ubijeno je 50 ljudi.

Komentari

NA VRH