SVIJET

Tuk na utuk: Iran proglasio američku vojsku terorističkom organizacijom

Odluka je stigla nedugo nakon prve godišnjice Trampove odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015.

Avaz.ba

8.4.2019

Iran je proglasio američku vojsku "terorističkom organizacijom", reagirajući na odluku SAD da uvrsti Iransku revolucionarnu gardu (IRGC) na listu stranih terorističkih skupina.

- Iransko vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti proglasilo je američke oružane snage terorističkom organizacijom - objavila je iranska državna televizija.

Vijeće kaže da bi ranija američka odluka mogla ugroziti regionalni i globalni mir i stabilnost.

- Ta nepromišljena i nezakonita mjera glavna je prijetnja regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti i miru. Iran proglašava američki režim sponzorom terorizma - navodi se u saopćenju vijeća.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) je ranije u ponedjeljak proglasio IRGC stranom terorističkom organizacijom, što je čin bez presedana koji bi mogao povećati napetosti na Bliskom istoku.

To je prvi put da su Sjedinjene Američke Države formalno proglasile vojsku druge zemlje terorističkom skupinom.

Kritičari su upozorili da bi ovaj potez mogao staviti američke vojne i obavještajne službenike u opasnost od sličnih odluka neprijateljskih vlada. SAD je do sada na crnu listu već stavio desetke skupina i osoba zbog saradnje s IRGC-om, no ne i cijelu organizaciju.

Odluka je stigla nedugo nakon prve godišnjice Trampove odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. i ponovnog uvođenja sankcija koje su oštetile iransku ekonomiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.