PORUKE

Tramp izrazio podršku i ponudio pomoć Makronu

Francuski predsjednik obećao da će obnoviti katedralu koja se smatra jednim od najljepših primjera evropske gotičke arhitekture

Emanuel Makron i Donald Tramp. Arhiv

Avaz.ba

16.4.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je telefonski izrazio saučešće francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) zbog požara koji je teško oštetio katedralu Notr Dam te je ponudio pomoć u njenoj obnovi, saopćila je Bijela kuća. 

- Zahvalnih srca pamtimo zvonjavu katedrale Notr Dam 12. septembra 2001. u svečanoj podršci SAD nakon tragičnih napada 11. septembra na američkom tlu. Ta zvona će se opet čuti - rekao je Tramp.

Makron je obećao da će obnoviti katedralu koja se smatra jednim od najljepših primjera evropske gotičke arhitekture, a godišnje je posjeti više od 13 miliona ljudi iz cijelog svijeta.

U roku od 24 sata od požara, francuske kompanije i lokalne vlasti obećale su više od 700 miliona eura za obnovu katedrale, uključujući 500 miliona od tri milijarderske porodice u čijem su vlasništvu francuske firme luksuzne robe - "Kering", LVMH i "L'Oreal".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.