NEZAPAMĆENA ŠTETA Glavni zvonik je izgubljen

Trenuci spašavanja Notr Dama: Dok je vatra gutala katedralu, imali su 66 minuta da iznesu blago

Prenosili su dragocjenosti iz katedrale, nadajući se da će brzina očaja moći nadmašiti ogromni plamen

Avaz.ba
17.04.2019 15:00

Notr Dam

Foto: news.sky.com

Dok je vatra gutala krov Notr Dama, iznad grada se podigao gust dim, a daleko ispod njega vatrogasci, sveštenici i općinski radnici, sa suzama u očima zbog dima i isparenja, imali su jednu misiju: da spase što više dragocjenosti. Prenosili su blago iz katedrale iz ruke u ruku, nadajući se da će brzina očaja moći nadmašiti ogromni plamen. Kako prenose svjetski mediji, imali su 66 minuta.

- Svi su bili oduzeti od šoka možda jedan minut. Zadnja vrata su se otvorila i za nekoliko minuta katedrala je bila prazna. Bili smo u šoku, ali nismo paničili - rekao je Džohan Veko (John), koji se nalazio u holu za orgulje kada je izbio požar.

U narednih 23 minute činilo se kako je uzbuna bila lažna. Međutim, u 18:43 oglasio se drugi detektor dima.

Prva vatrogasna kola probijala su se kroz gužvu, oglašavajući sirenama da se nešto ozbiljno dešava, da bi došla do otoka koje je historijsko i geografsko srce Pariza. 

Preko Sene, u Gradskoj vijećnici, gradonačelnica Ane Hidalgo je tokom večernjeg sastanka pogledala kroz prozor i vidjela žuti oblak koji je parao nebo. 

- Stigla sam ispred i osjećala sam se nemoćnom dok je vatra zahvatala katedralu - izjavila je Hidalgo.

Ispod vatre, duboko u katedrali, nalazio se kovčeg s blagom, čuvar najsvetijih relikvija Notr Dama. Vatrogasci su otvorili kovčeg i iz njega izvukli Hristovu krunu od trnja i odoru kralja Luja, najvažnije dragocjenosti u katedrali.

Relikvije su spašene, a onda su došla na red umjetnička djela.

- Probijali smo se kroz dim da dođemo do njih i da ih zaštitimo dok su izgorjeli dijelovi katedrale padali po nama - opisao je jedan od vatrogasaca.

U 19:49 zvonik iz 19. stoljeća se srušio, a od tog  trenutka prošlo je 66 minuta ozkako je primijećen prvi plamen.

Glavni zvonik je izgubljen. Postavilo se pitanje da li uopće Notr Dam može da se spasi. Unutra i s vana, vatrogasci su vodili bitku svojih života.

Više od 10 sati bilo je potrebno vatrogascima da ugase požar. Bronzani zvonik, simbol Francuske, pronađen je u utorak, deformiran od vreline, ali i dalje prepoznatljiv.

Komentari

NA VRH