NEZAPAMĆENA ŠTETA

Trenuci spašavanja Notr Dama: Dok je vatra gutala katedralu, imali su 66 minuta da iznesu blago

Prenosili su dragocjenosti iz katedrale, nadajući se da će brzina očaja moći nadmašiti ogromni plamen

Notr Dam. news.sky.com

Avaz.ba

17.4.2019

Dok je vatra gutala krov Notr Dama, iznad grada se podigao gust dim, a daleko ispod njega vatrogasci, sveštenici i općinski radnici, sa suzama u očima zbog dima i isparenja, imali su jednu misiju: da spase što više dragocjenosti. Prenosili su blago iz katedrale iz ruke u ruku, nadajući se da će brzina očaja moći nadmašiti ogromni plamen. Kako prenose svjetski mediji, imali su 66 minuta.

- Svi su bili oduzeti od šoka možda jedan minut. Zadnja vrata su se otvorila i za nekoliko minuta katedrala je bila prazna. Bili smo u šoku, ali nismo paničili - rekao je Džohan Veko (John), koji se nalazio u holu za orgulje kada je izbio požar.

U narednih 23 minute činilo se kako je uzbuna bila lažna. Međutim, u 18:43 oglasio se drugi detektor dima.

Prva vatrogasna kola probijala su se kroz gužvu, oglašavajući sirenama da se nešto ozbiljno dešava, da bi došla do otoka koje je historijsko i geografsko srce Pariza. 

Preko Sene, u Gradskoj vijećnici, gradonačelnica Ane Hidalgo je tokom večernjeg sastanka pogledala kroz prozor i vidjela žuti oblak koji je parao nebo. 

- Stigla sam ispred i osjećala sam se nemoćnom dok je vatra zahvatala katedralu - izjavila je Hidalgo.


Ispod vatre, duboko u katedrali, nalazio se kovčeg s blagom, čuvar najsvetijih relikvija Notr Dama. Vatrogasci su otvorili kovčeg i iz njega izvukli Hristovu krunu od trnja i odoru kralja Luja, najvažnije dragocjenosti u katedrali.

Relikvije su spašene, a onda su došla na red umjetnička djela.

- Probijali smo se kroz dim da dođemo do njih i da ih zaštitimo dok su izgorjeli dijelovi katedrale padali po nama - opisao je jedan od vatrogasaca.

U 19:49 zvonik iz 19. stoljeća se srušio, a od tog  trenutka prošlo je 66 minuta ozkako je primijećen prvi plamen.

Glavni zvonik je izgubljen. Postavilo se pitanje da li uopće Notr Dam može da se spasi. Unutra i s vana, vatrogasci su vodili bitku svojih života.

Više od 10 sati bilo je potrebno vatrogascima da ugase požar. Bronzani zvonik, simbol Francuske, pronađen je u utorak, deformiran od vreline, ali i dalje prepoznatljiv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.