MALI Vladine snage nemoćne da zaustave nasilje

Ubistva šokirala javnost: Premijer podnio ostavku nakon masakra stočara

Za ubistva koja su se dogodila 23. marta osumnjičeni su lovci, pripadnici etničke grupe Dogon

Avaz.ba
19.04.2019 09:16

Premijer Malija i svi članovi vlade podnijeli su u četvrtak ostavke na svoje dužnosti, četiri sedmice nakon što su napadači ubili 160 stočara, pripadnika etničke grupe Fula.

Predsjednik je prihvatio ostavku premijera i članova vlade, saopćeno je iz ureda predsjednika Ibrahima Bubakara Keite (Boubacar Keita), prenose agencije.

- Uskoro će biti imenovan novi premijer, a nova vlada će biti postavljena nakon konsultacija sa svim političkim snagama - vladajućim i opozicije - navodi se u saopćenju.

Iako nisu pružili nijedan razlog za odlazak premijera Sumejlu Bubeje Maiga (Soumeylou Boubeye Maiga), zastupnici u parlamentu u srijedu su spominjali mogućnost izglasavanja nepovjerenja zbog ubistva civila koja su šokirala javnost.

Za ubistva koja su se dogodila 23. marta osumnjičeni su lovci, pripadnici etničke grupe Dogon koja živi na području centralne visoravni Malija.

Napadi na sela Ogosagu i Velingara dogodili su se u vrijeme posjete misije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, čiji je cilj pronaći rješenje za nasilje u kojem je prošle godine smrtno stradalo više stotina ljudi, a i dalje se žiri zapadnoafričkom regijom Sahel.

Taj napad bio je krvav čak i za standarde sve gorih nasilnih napada u Maliju. Desio se nakon nedavnog smrtonosnog napada oružane grupe na vojnu stanicu u kojem su ubijena najmanje 23 vojnika, također u centralnoj regiji Malija.

Za taj napad odgovornost je preuzeo ogranak El-Kaide, u čijim redovima se bore brojni stočari iz etničke grupe Fula.

Ubistva u Ogosagu, iza kojih su ostala spaljena tijela žena i djece u domovima, šokirali su stanovništvo Malija, koje sve više frustrirano neuspjehom vladinih snaga da ih zaštite od napada oružanih grupa i etničkih sukoba.

Tagovi

Mali Nasilje

Komentari

NA VRH