FILMSKA PRIČA

Dječak (8) iz Afrike sam prošao 5500 km, uključujući i Saharu, da bi pronašao školu

Nadu nije gubio ni kad ga je u Libiji otela banda za koju je morao raditi

Migranti u potrazi za boljim životom. AP

D. R.

23.3.2024

Kad su prije četiri mjeseca napali Oumarov rodni grad u zapadnom Maliju, on je pobjegao u nadi da će pronaći sigurno mjesto za nastavak obrazovanja i odrastanja. Nakon što je pješačio kroz Saharu pa čak proveo i neko vrijeme u zatvoru, osmogodišnjak je završio 5500 km dalje - u Italiji.

The Telegraph je prenio filmsku priču dječaka kojeg je ustrajnost dovela iz Afrike u Evropu, potpuno samog, u potrazi za boljim životom i sigurnošću. Prije četiri mjeseca razdvojen je od porodice i ostao potpuno sam. No nije odustajao. Nastavio je dalje. Pješačio je Saharom, a nadu nije gubio ni kad ga je u Libiji otela banda za koju je morao raditi. Uspio je pobjeći, ukrcao se na jedan od brodova i pokušao preploviti Sredozemno more.

Bio u zatvoru

Ni tu nije bilo kraja njegovim mukama. Brod je zaustavila libijska obalna straža te je osmogodišnjak završio u zatvoru u Tripoliju. Dvije osobe su ga iz zatvora zatim uspjele prokrijumčariti iz zatvora u kantama za smeće, a Oumar se uspio ukrcati na novi brod koji ga je doveo do Italije. Na zadnjoj dionici putovanja bio je s još jednim, nešto starijim, dječakom istog imena koji je bio s njim u zatvoru. Taj dječak je do kraja njihovog putovanja pazio na njega te su obojica uspjela stići do Italije.

Na brodu s njima je bilo još 23 djece i 60 odraslih. 

- On je nevjerovatno dijete. Kad mi je ispričao svoju priču, učinila sam sve što sam mogla da potvrdim sve detalje. Svaki preživjeli na gumenjaku rekao mi je: 'Istina je, sasvim je sam'", potvrdila je za The Telegraph italijanska novinarka Angela Nocioni. On i stariji dječak s broda, koji je dočekala nevladina organizacija koja pomaže izbjeglima od rata, izašli su držeći se za ruke. Kad su se razdvajali, zagrlili su se.

"Mogu li ovdje u školu, tata?"

Oumar je u prihvatilištu rekao da su njegovi roditelji još uvijek u Maliju i da zna očev broj napamet. Upravitelj migrantskog centra u Anconi dao mu je telefon da nazove oca. Otac se javio, a Oumar mu je na kraju razgovora rekao: "Mogu li ovdje u školu, tata?"

Doktori su dječaka pregledali i ustanovili da je njegovo tijelo prošlo kroz mnogo toga, imao je slomljenu kost u peti zbog čega je trenutno u gipsu. Migrantski centar sad pokušava pronaći mjesto za njega u lokalnoj školi, zajedno s ostalom djecom migrantima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.