NAPETOSTI I pored pregovora koji se vode između Trampa i Kima

Sjeverna Koreja objavila ono čega se svi boje - ima novo oružje

Avaz.ba
19.04.2019 16:42

Kim Jong-un: Nova testiranja na poluotoku

Foto: Agencije

Sjeverna Koreja izvela je testiranje "novog taktičnog naoružanja" sa "snažnim bojevim glavama". Prvo je to takvo testiranje nakon razgovara američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i sjevernokorejskog Kim Jong-una.

O samom testiranju, koje je nadgledao Kim Jong-un lično, državni mediji objavili su malo informacija, no analitičari kažu da ovo neće biti povratak testiranju raketa dugog dometa koje je bilo prijetnja SAD. Slično testiranje prošlog novembra doživjelo se kao pokušaj pritiska na SAD, prenosi Express.hr.

Ovo posljednje testiranje možda je i posljednja potvrda i pokazatelj da nije bilo velikog napretka u pregovorima o nuklearnom oružju od posljednjeg samita. U februaru su se Tramp i Kim Jong-un sastali u glavnom gradu Vijetnama da bi razgovarali o pitanju o kojem su dogovor pokušali postići još ljetos u Singapuru. Njihovi posljednji razgovori naprasno su prekinuti i tako je pomalo zahladio "prijateljski odnos" između dvojice šefova, piše BBC.

Prošle sedmice Kim je rekao da Tramp mora imati "dobar pristup" razgovorima kako bi se oni mogli nastaviti. Naglasili su kako se testiranje "izvodilo s različitima načinima pucanja na različite mete", a analitičari smatraju da to znači da bi oružje moglo biti lansirano s kopna, mora ili iz zraka.

Sam je Kim pak naglasio da ovaj razvoj "ima veliki značaj u povećavanju borbene moći narodne armije". Nije pojašnjeno o kakvom se oružju radi, ali "taktičko" se odnosi na oružje kratkog dometa, kažu stručnjaci. Prošle godine sjevernokorejski vođa najavio je da će zaustaviti nuklearno testiranje i neće više lansirati interkontinentalne balističke rakete.

No čini se kako se takve aktivnosti nastavljaju, a satelitski snimci sa sjevernokorejske glavne nuklearne lokacije od prošle sedmice pokazuju neku aktivnost, koje je možda i znak da zemlja koristi radioaktivni materijal za gorivo.

Tvrde da su razvili nuklearnu bombu, dovoljno malenu da stane u rakete dugog dometa, kao i balističke rakete koje bi potencijalno mogle dosegnuti kopno SAD-a. Po sjevernokorejskim standardima ovo je bilo manje testiranje, a čini se da nije bilo riječ o raketama dugog dometa, ili nuklearnog naoružanja.

Tako Kim zapravo može reći da je održao svoje obećanje i ne koristi ta oružja, dok istovremeno testira nova. Možda to nije direktni izazov i poruka Donaldu Trampu, no moguće je da je dizajniran da izazove neke pomisli u Bijeloj kući i pošalje im poruku što bi se moglo dogoditi ako se dogovor ne ispoštuje. U Vašingtonu vrijedi mišljenje da dok god nema testiranja, i sankcije ostaju, nema razloga za žurbom. Čini se tako kako SAD misli da drži sve karte u svojim rukama u ovim pregovorima.

Podsjetnik je ovo da Sjeverna Koreja nastavlja razvoj oružja uprkos oštrim ekonomskim sankcijama. Testiranja su poruka i ljudima Sjeverne Koreje, zemlje koja se nosi sa nizom problema a između ostalog i manjkom hrane. Kimu je potreban oporavak zemlje i njenih resursa, a pokazivanje 'mišića', snage i podsjetnik na zajedničkog neprijatelja, mogli bi mu pomoći u tome.

Ovim testiranjem njihove mogućnosti ostaju na vrhu izvještaja Trampovih sigurnosnih snaga, što mu je posebno važno na putu prema izbornoj godini. U toj izbornoj godini sigurno ne bi želio u medijima čitati naslove o testiranju nuklearnih raketa, problemu za kojeg kaže da ga je riješio.

Jako malo toga se promijenilo od razilaženja dvojice predsjednika u pregovorima tokom februara. Pregovori su prekinuti jer je Sjeverna Koreja željela da im se skinu sve sankcije u zamjenu za smanjenje njihove nuklearne mogućnosti, no sam Pjongjang to osporava. U njegovim posljednjim komentarima Kim je potaknuo Trampa da traži dogovor koji bi bio "zajednički prihvatljiv", no govorio je i o svojim izvrsnim vezama sa američkim vođom.

Komentari

NA VRH