PARIZ U predsjedničkoj palati na Jelisejskim poljima

Makron razgovarao sa predstavnicima UNESCO-a u vezi sa obnovom Notr Dama

Portparol vatrogasne brigade ranije je izjavio da su arhitekte i građevinski radnici stabilizirali oštećenu strukturu katedrale

Srna
19.04.2019 22:35

Emanuel Makron

Foto: AFP

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) primio je danas zvaničnike iz Unesca sa kojima je razgovarao o obnovi katedrale Notr Dam oštećene u nedavnom požaru. 

Makron je delegaciju UNESCO-a primio u predsjedničkoj palati na Jelisejskim poljima. 

Analitičari ocjenjuju da Makronova inicijativa za brzu obnovu katedrale ukazuje na to da on želi da to bude dio njegovog legata i da to iskoristi kako bi pažnju javnosti skrenuo sa protesta "žutih prsluka".

Portparol vatrogasne brigade ranije je izjavio da su arhitekte i građevinski radnici stabilizirali oštećenu strukturu katedrale, četiri dana nakon izbijanja požara i da će vatrogasci večeras napustiti mjesto požara.

- Više nema rizika od urušavanja zidova. Vatrogasci su uspjeli ohladiti zidove i ostatke unutar katedrale. Pravo je čudo da katedrala još stoji i da su vrijednosti spašene - naglasio je.

Zvaničnik iz katedrale Patrik Šove (Patrick Chove) izjavio je nešto ranije da postoji mogućnost da je kompjuterska greška odgovorna za požar. On nije objavio druge detalje o kvaru.

Komentari

NA VRH