SJEVERNA MAKEDONIJA

Makedonci biraju novog predsjednika među tri kandidata, glasanje se odvija bez problema

Ankete daju prednost Pendarovskom

Avaz.ba

21.4.2019

U Sjevernoj Makedoniji danas se održava prvi krug predsjedničkih izbora na kojima učestvuju tri kandidata.

U Državnoj izbornoj komisiji (DIK) kažu da su sva izborna mjesta otvorena na vrijeme, u 7 sati, i da se glasanje odvija bez problema.

Do 10 sati na glasanje je izašlo 80.569 birača ili 6,05 posto, saopćila je danas Državna izborna komisija. Najveća izlaznost je u Prilepu 11,05 posto, a najmanja u Lipkovu 0,97 posto.

Pravo glasa ima nešto više od 1,7 miliona birača, koji će na drugi krug izbora, ukoliko bude potrebno, izaći 5. maja.

Makedonski građani biraju između kandidata vladajuće koalicije SDSM-a i DUI Steve Pendarovskog, makedonske opozicione koalicije VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove i Blerima Reke, kojeg podržavaju dvije opozicione partije Albanaca. Ankete daju prednost Pendarovskom.

Predsjednički mandat traje pet godina, a jedan kandidat može imati najviše dva mandata, što onemogućava aktuelnog predsjednika Đorđa Ivanova (Gjorge) da se ponovo kandidira.

Drugi i posljednji mandat konzervativnog predsjednika Ivanova istječe 12. maja. Ivanov spada među najveće protivnike dogovora o promjeni imena zemlje koji su s Grcima postigli vladajući socijaldemokrati. Posljednjih nekoliko mjeseci je odbijao potpisivati sve zakone koji su doneseni pod novim imenom Sjeverna Makedonija, iako je to jedna od ovlasti predsjednika.

Na šestim po redu predsjedničkim izborima od osamostaljenja zemlje glasa se na 3.480 biračkih mjesta u 80 općina i u gradu Skoplju, koja će biti otvorena do 19 sati.

Izbore nadgleda više od 3.094 makedonska i 419 stranih posmatrača. Najviše posmatrača ima nevladina organizacija Most iz Skoplja, više od 1.500, dok su među stranim najbrojniji posmatrači OEBS/ODIHR – 240.

Zajedno s predsjedničkim, održavaju se i vanredni izbori za gradonačelnike općina Ohrid, Debar i Novo Selo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.