IZRAEL Izraelski premijer najavio

Netanjahu: Naselje u Golanskoj visoravni nazvat će po Donaldu Trampu

Iz Izraela su odvojeno poručili kako, u znak zahvalnosti američkom predsjedniku, po njemu namjeravaju nazvati željezničku stanicu u blizini Zida plača

Avaz.ba
23.04.2019 22:33

Foto: Arhiv

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) najavio je da će novo naselje na Golanskoj visoravni nazvati po američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) u znak zahvalnosti za njegovo priznanje izraelske suverenosti nad tom strateškom visoravni, javljaju agencije. 

Izrael je Golansku visoravan zauzeo u ratu sa Sirijom 1967. godine te je pripojio, iako taj potez nije međunarodno priznat.

Predsjednik Tramp prošlog je mjeseca potpisao odluku kojom je priznao suverenitet Izraela na tom području te se tako usprotivio drugim svjetskim silama.

- Svi Izraelci bili su duboko dirnuti kada je predsjednik Trump donio svoju historijsku odluku - rekao je izraelski premijer Netanjahu u video izjavi koju je snimio na Golanu.

Dodao je kako će, nakon židovskog blagdana Pashe, "vladi predstaviti rezoluciju kojom će osnovati novu zajednicu na Golanskoj visoravni nazvanu po predsjedniku Donaldu J. Trampu".

Trampov potez o Golanu uslijedio je nakon njegove odluke iz decembra 2017. kada je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, prekinuvši tako desetogodišnju politiku SAD-a oko statusa grada za koji se bore Palestinci.

Iz Izraela su odvojeno poručili kako, u znak zahvalnosti američkom predsjedniku, po njemu namjeravaju nazvati željezničku stanicu u blizini Zida plača.

Komentari

NA VRH