PARIZ

U Francuskoj spriječen teroristički napad, uhapšena četvorica osumnjičenih

Fena

Fena

29.4.2019

Francuska je spriječila teroristički čin i drži u pritvoru četvoricu osumnjičenih, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar unutrašnjih poslova i policijski izvor. 

Policijski izvor je kazao kako su četvorica osumnjičenih uhapšena zbog sumnje da su kupila oružje "s ciljem izvršenja terorističkog akta". 

- Imali smo dovoljno dokaza koji su nas naveli da vjerujemo da je planiran veliki napad - izjavio je u ponedjeljak novinarima ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner (Christophe Castaner), prenose mediji.

Kancelarija francuskog državnog tužioca saopćila je danas da je uhapšeno nekoliko osoba, među kojima je i jedan maloljetnik, zbog sumnje da su pripremali više napada, između ostalog i na francuske službe sigurnosti.

Kancelarija je navela da je maloljetnik već hapšen 2017., kada je imao 15 godina i kada je pokušao otići u Siriju da se pridruži Islamskoj državi.

Njega je sud za maloljetnike osudio na tri godine zatvora, ali mu je kazna umanjena za dvije godine.

Osumnjičeni su uhapšeni još u petak, u sklopu istrage pokrenute 1. februara zbog terorističke zavjere, ali nije preciziran broj ljudi koji je uhapšen, prenose mediji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.