BRISEL

Zbog progona Rohindža muslimana, Mijanmaru produžene sankcije

Kažnjeno i 14 visokih zvaničnika vojske i granične policije ove države

Rohindža muslimani izloženi sistematskom progonu. AFP

S. N.

29.4.2019

Vijeće Evropske unije danas je odlučilo za još godinu produžiti sankcije protiv Mijanmara, odnosno Burme.

Režim sankcija obuhvata embargo na oružje i opremu koja se može upotrijebiti za unutrašnju represiju, zabranu izvoza robe s dvojnom namjenom koju upotrebljavaju vojska i pogranična policija te ograničenja na izvoz opreme za nadzor komunikacije. Zabranjeno je i pružanje vojne obuke oružanim snagama Mijanmara (Tatmadaw) te vojna saradnja s njima.

Kako je saopćeno iz Brisela, produženje sankcija obuhvata i ciljane mjere ograničavanja protiv 14 pojedinaca zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava ili zbog povezanosti s takvim kršenjima, počinjenih nad pripadnicima grupe etničkih muslimana, Rohindža, stanovnicima sela koji pripadaju etničkim manjinama ili civilima u saveznim državama Rakhine, Kačin i Šan. Ti su pojedinci visoki dužnosnici oružanih snaga Mijanmara (Tatmadaw) i pogranične policije.

Vijeće Evropske unije sankcije Mijanmaru, odnosno Burmi, usvojilo je 10. decembra 2018., a u njima izražava duboku zabrinutost zbog nalaza nezavisne međunarodne misije za utvrđivanje činjenica Vijeća UN-a za ljudska prava kojima se pokazalo da su u tim saveznim državama počinjena teška kršenja ljudskih prava, posebno od oružanih snaga Mijanmara (Tatmadaw).

Vijeće EU pozvalo je vladu Mijanmara/Burme da bez odgode poduzme smislene mjere i ostvari napredak u svim područjima u vezi s kojima je izrazilo zabrinutost u svojim prethodnim zaključcima od 26. februara 2018. godine.

Vijeće je odluku o produženju sankcija donijelo pisanim postupkom. Bit će objavljeni u Službenom listu 30. aprila 2019.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.