SVIJET

Japanski car Naruhito se prvi put obratio narodu

Zahvalio na čestitkama

Fena

4.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Japanski car Naruhito je u subotu pozdravio javnost prvi put od svog stupanja na prijestolje, izražavajući nadu da će Japan nastaviti težiti miru. S balkona palače Naruhito je zahvalio ljudima koji su mu čestitali. 

- Duboko sam zahvalan i zadovoljan zbog priređene svečanosti - rekao je Naruhito, u službenom odijelu dok je stajao pokraj svoje supruge, carice Masako.

- Želim vam zdravlje i sreću i iskreno se nadam da će naša zemlja nastaviti s očuvanjem svjetskog mira ruku pod ruku s drugim zemljama i da će se dalje razvijati - rekao je car.

Dok je mahao s balkona, gdje su ga pratili drugi članovi njegove kraljevske porodice, okupljeni Japanci su klicali, fotografirali se i mahali japanskim zastavama.

Akihito, koji je postao car emeritus, i njegova supruga Mičiko, nisu bili prisutni, što je dio carske tradicije nemiješanja u prijestolje.

Više od 140.000 ljudi došlo je na proslavu, prenose agencije.

Novi 59-godišnji car, historičar koji je studirao na Oksfordu, prvi je car rođen nakon Drugog svjetskog rata i prvi koji je studirao u inozemstvu.

Naruhito je na svojoj ceremoniji sukcesije 1. maja obećao da će oponašati svoga oca tražeći mir i ostat će blizak narodu.

Akihito je preuzeo prijestolje 1989. godine. Njegovo je doba bilo prvo u japanskoj modernoj historiji bez rata.

Naruhito je postao novi car Japana u srijedu, dan nakon što je njegov 85-godišnji otac Akihito abdicirao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.