SUKOBI Nova eskalacija nasilja

Masivni zračni napadi Izraela na Gazu: Desetine ubijenih i ranjenih

Fena
05.05.2019 18:19

Izraelske snage od petka izvode žestoke zračne napade na Gazu i dosad je u toj palestinskoj enklavi ubijeno najmanje 13, a ranjeno 80 Palestinaca.

U saopćenju Ministarstva zdravstva u Gazi navodi se kako su u napadu izraelskih snaga na istok Gaze poginuli Bilal al-Bana i Abdullah Abu al-Ata.

U saopćenju se navodi kako je broj stradalih u zračnim napadima, koje Izrael od jučer izvodi na Pojas Gaze, povećan na devet, dok je 80 ljudi ranjeno.

Među poginulima je 14-mjesečna djevojčica i njena majka trudnica.

Najmanje tri osobe poginule su u padu raketa koje su s područja Gaze ispaljene na teritorij Izraela.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld saopćio je da su od posljedica pada raketa u južnom izraelskom gradu Ashkelonu poginuli državljani Izraela.

Izraelski mediji javljaju da su stradali Izraelci bili žrtve dva odvojena raketna napada, a da su preminuli u bolnici u Ashkelonu.

Izraelske vlasti ranije su saopćile da je jedna raketa iz Gaze pogodila i kompleks fabrike u Ashkelonu i ranila tri izraelska državljanina. Još jedna raketa je pogodila vozilo u pokretu i tom prilikom je ranjen 60-godišnji Izraelac.

Sukobi izraelska vojske i palestinskih snaga nastavljeni su i noćas, a u protekla 24 sata ispaljeno je više od 400 raketa na Izrael, što je izazvalo izraelske vazdušne napade u znak odmazde na mete širom Pojasa Gaze, prenosi Al Jazeera.

Komentari

NA VRH