DRAKONSKE MJERE Potpisan zakon u Džordžiji

Nevjerovatna odluka američkog guvernera: Žene koje abortiraju mogle bi biti osuđene na doživotnu ili čak smrtnu kaznu

Kad stupi na snagu, ona koja sama prekine trudnoću postaje ubica

Avaz.ba

Foto: Ilustracija


Republikanski guverner Džordžije u utorak je potpisao zakon kojim se kriminalizuju abortusi nakon šeste sedmice trudnoće, popularno zvan “otkucaj srca fetusa”.

Zakon HB 481 je do sada najekstremnija zabrana abortusa u ovoj američkoj državi, ne samo što nameće velika ograničenja na reproduktivna prava žena već predviđa kaznu za ilegalni abortus od doživotne robije do smrtne kazne.

Glavna svrha zakona je da zabrane ljekarima da prekinu bilo koju trudnoću ukoliko detektiraju “srčanu aktivnost embriona ili fetusa”, što se obično javlja u šestoj sedmici razvoja. Ali, ovaj zakon je više od toga. U jednom dijelu se navodi da su “nerođena djeca klasa živih, različitih osoba”, koje zaslužuju “puno pravno priznanje” – ne samo u svrhe abortusa već kao propisano pravilo. Ova radikalna revizija zakona Džordžije potvrđuje da će fetusi biti uključeni u populaciju, jer su to ljudi i stanovnici države. Ali nije jasno kakve će to dramatične posljedice imati u bliskoj budućnosti.

- U trenutku kad ovaj zakon stupi na snagu 1. januara 2020., država će ilegalno držati u zatvoru hiljade građana bez kaucije. To je zato što, prema HB 481, fetusi trudnih zatvorenica imaju nezavisna prava – rekao je apelacioni advokat Džordžije Endru Flajšman (Andrew Flashman).

Kad ovaj zakon stupi na snagu, žena koja sama prekine trudnoću postaje ubica koja je ubila ljudsko biće, a kazna za taj zločin u Džordžiji je doživotna robija ili smrtna kazna. Zakon će imati posljedice i po žene koje odu na abortus kod ljekara ili pobace.

NA VRH

Podijeli članak na