REAKCIJE

Tramp: Pjongjang želi pregovore, ali nije spreman za njih

Sjeverna Koreja je ispalila danas dva projektila kratkog dometa

Donald Tramp

Srna

9.5.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) smatra da Sjeverna Koreja nije spremna da pregovara sa Vašingtonom, iako Pjongjang želi. 

On je novinarima u Bijeloj kući rekao da SAD veoma ozbiljno gledaju na posljednje lansiranje raketa u Sjevernoj Koreji.   

Tramp kaže da su lansirani mali projektili kratkog dometa i da niko nije sretan zbog toga, ali da SAD pažljivo posmatraju posljednje postupke. 

- Odnosi se nastavljaju. Znam da žele da pregovaraju, pričaju o pregovorima. Ali mislim da nisu spremni za pregovore - dodao je Tramp.

Sjeverna Koreja je ispalila danas dva projektila kratkog dometa, saopćila je vojska Južne Koreje, manje od sedam dana nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong-un nadgledao probno ispaljivanje više raketa i projektila. 

Dva projektila ispaljena su u 16:29 i 16:49 sati po lokalnom vremenu sa lokacije Kusong, na sjeverozapadu zemlje, u pravcu istoka, objavio je Generalštab vojske Južne Koreje.

Jedna raketa je preletjela 420 kilometara, a druga 270 kilometara. Dostigle su visinu od 50 kilometara prije nego što su pale u more, navodi se u saopćenju.  

Južna Koreja smatra da se radi o očiglednom protestu zbog neuspjelog samita Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una u Vijetnamu u februaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.