ANKARA Turski predsjednik nakon sastanka Reformska akcione grupe

Erdoan: Uporno želimo u EU, ali oni nas neće

Niko ne može prisiliti Tursku da prihvati uslove koji će biti štetni za nju

Agencije / Avaz.ba
09.05.2019 21:51

Erdoan: EU ostavila Tursku samu da se suoči s teretom prihvatanja migranata

Foto: Agencije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da njegova zemlja "tvrdoglavo" teži članstvu u Evropskoj uniji (EU), uprkos naporima nekih krugova da Turska bude "van evropske porodice".

Erdoan je prisustvovao sastanku u Ankari kako bi razmotrio potrebne korake za unaprijeđenje kandidature Turske za članstvo u EU.

- EU se bez Turske ne može efikasno boriti protiv egzistencijalnih prijetnji koji ugrožavaju njene osnovne principe, među kojima su islamofobija i neprijateljsko raspoloženje prema migrantima - kazao je turski predsjednik i dodao:

- Članstvo u EU ima smisla u jednadžbi u koju su uključene obje strane. Niko ne može prisiliti Tursku da prihvati uslove koji će biti štetni za nju - izjavio je Erdoan na sastanku Reformske akcione grupe.

Turska će vidjeti koliko je iskrena EU liberalizacija viznog režima kada ispuni šest preostalih kriterija od 72.

Erdoan je optužio EU da je Tursku ostavila samu da se suoči s teretom prihvatanja izbjeglica i migranata. U Turskoj ima 3,6 miliona izbjeglica iz Sirije.

Turska je počela pregovore o članstvu u EU 2005. godine, ali su pregovori već godinama u zastoju zbog protivljenja kiparskih Grka te Francuske i Njemačke.

U svom obraćanju, Erdoan je obećao provesti strukturne reforme u turskoj ekonomiji.

- Moramo dati veću težinu strukturnim reformama. Moramo ubrzati reforme koje će pružiti povjerenje međunarodnim investitorima i to će učiniti da naša zemlja dobije zamah - kazao je.

Komentari

NA VRH