SVIJET Osnivač Wikileaksa

Džulijan Asanž optužen po 17 novih tačaka optužnice

Službenici američkog ministarstva pravde naglašavaju kako je Asanž objavljivao imena ljudskih izvora znajući da bi mogli biti povrijeđeni

CNN

Džulijan Asanž

Foto: Arhiv


Osnivač Wikileaksa Džulijan Asanž (Julian Assange)  optužen je po 17 novih tačaka optužnice zbog nezakonitog pristupa i objavljivanja informacija i tajnih podataka o nacionalnoj odbrani, uključujući potencijalno kontroverzne tvrdnje da je njegovo objavljivanje pojedinih tajni bilo kriminalno.

U optužnici se navodi kako je Asanž radio s bivšom obavještajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening (Chealsi Meaning) kako bi dobio hiljade stranica klasificiranog materijala te da je na WikiLeaksu objavio informacije u kojima je identificirao pojedine ljudske izvore koje je na taj način izložio riziku stavljanja u pritvor, piše CNN.

Službenici američkog ministarstva pravde naglašavaju kako je Asanž objavljivao imena ljudskih izvora znajući da bi mogli biti povrijeđeni. 

Asanž je početkom ovog mjeseca osuđen na nešto manje od godinu dana zatvora jer je proglašen krivim za kršenje uvjeta garancije nakon što je ušao u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj 2012. godine.

Optužnica protiv osnivača Wikileaksa podignuta je u aprilu. 

Više o temi Julian Assange

LONDON
Osuđen Džulijan Asanž!
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na