SVIJET

Novu vladu u Finskoj formira pet stranaka lijevog centra

Anti Rine prvi ljevičarski premijer u posljednjih 20 godina

Čelnik socijaldemokrata Anti Rine

Fena

3.6.2019

Pet stranaka lijevog centra zaključilo je pregovore o formiranju nove vlade u Finskoj, napisao je sinoć na Twitteru Anti Rine (Antti Rinne), čelnik socijaldemokrata koji će postati prvi ljevičarski premijer u posljednjih 20 godina.

- Vladin program je spreman, a ministarske funkcije dodijeljene - napisao je Rine.

Iako je rekao da neće davati detalje, nacrt koalicijskog sporazuma koji je izašao u javnost navodi prijedlog povećanja poreza u iznosu od 730 miliona eura kojima se nastoje ispuniti izborna obećanja o zadržavanju visokog nivoa  javnih usluga.

U intervjuu za finski javni servis Rine je rekao da će se nova vlada sastojati od 19 ministara i dodao da neće otkrivati sastav kabineta do danas.

Rineovi socijaldemokrati pobijedili su na općim izborima 14. aprila s malom razlikom od samo 17,7 posto glasova, zbog čega su ušli u partnerstvo s četiri manje stranke kako bi formirali većinsku vladu.

Gotovo konačni nacrt koalicijskog sporazuma procurio je u finski tabloid "Iltalehti", koji je u nedjelju objavio cijeli dokument od 135 stranica. Sadrži planove o povećanju poreza u iznosu od 730 miliona eura za finansiranje povećanja javne potrošnje za 1,23 milijarde eura godišnje do 2023. godine.

U svojoj predizbornoj kampanji Rine je obećao povećanja poreza kako bi sačuvao jaku finsku socijalnu državu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.