SVIJET

Kontroverzna izjava Dutertea: Bio sam gej, ali me izliječila jedna žena

Promijenio politiku, pa danas podržava istospolne zajednice

Rodrigo Duterte. Arhiv

Avaz.ba / Agencije

4.6.2019

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte ponovo je šokirao javnost izjavom da je bio gej, ali da se "uspio izliječiti", prenosi "New York Times".

On je na skupu u Tokiju kazao kako je bio homoseksualac, ali da ga je "izliječila jedna predivna žena".

Duterte je ranije probao uvrijediti filipinskog senatora i velikog kritičara Dutertovog režima Antonija Trilanesa nazvavši ga homoseksualcem.

- Pa s obzirom na to da je priznao svoju gej prošlost, počinjem se pitati da li predsjednik Duterte osjeća nešto više prema meni, jer sam uvijek stjecao dojam da je opsjednut sa mnom - kazao je Trilanes.

Tokom svoje tri godine na funkciji predsjednika Duterte je stekao reputaciju nekoga ko često daje kontroverzne izjave. Tako je terminom gej "počastio" komunistički pokret otpora, karoličke sveštenike, ali i bivšeg američkog ambasadora na Filipinima.

Međutim, kako bi dobio podršku aktivista za prava LGBT populacije, predsjednik Filipina je promijenio politiku, pa tako danas podržava istospolne zajednice.

Duterte je kritizirao katoličku crkvu, koja uživa veliko povjerenje na Filipinima, izjavom da ga je kao malog seksualno zlostavljao jedan katolički sveštenik.

LGBT aktivisti sa Filipina su kazali da su vremenom navikli na ovakve nagle izjave predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.