DAN D

Tada je određena sudbina svijeta: Herojstvo, hrabrost i žrtva zaborava nemaju

Elizabeta Druga zahvalila je veteranima u ime Britanije i cijelog svijeta

Srna

5.6.2019

Herojstvo, hrabrost i žrtva onih koji su izgubili živote u Drugom svjetskom ratu nikada neće biti zaboravljeni, izjavila je kraljica Velike Britanije Elizabeta Druga. 

Britanska kraljica pridružila se svjetskim liderima u obilježavanju 75. godišnjice iskrcavanja u Normandiji u 1944. godine, u engleskom Portsmutu.

Ona je, zajedno sa svjetskim liderima, uključujući predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) i njemačkog kancelara Angelu Merkel, odala počast veteranima najveće prekomorske invazije u historiji, koja je pomogla da se okonča Drugi svjetski rat.

Kraljica, princ Čarls, predsjednici i premijeri ustali su kako bi aplaudirali veteranima u kaputima koji su ukrašeni odlikovanjima, dok su stajali na velikoj pozornici pored počasne garde, nakon što je prikazan film o iskrcavanju u Normandiji.

- Ratna generacija – moja generacija – otporna je i zadovoljstvo mi je da budem sa vama danas u Portsmutu - izjavila je kraljica Velike Britanije.

Elizabeta Druga zahvalila je veteranima u ime Britanije i cijelog svijeta.

Ceremoniji su prisustvovali i britanski premijer Tereza Mej (Theresa May), predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emannuel Macron), kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau), premijer Australije Skot Morison (Scott Morrison), kao i lideri i visoki zvaničnici iz još deset zemalja.

Više od 150.000 savezničnih vojnika krenulo je 6. juna 1944. godine iz Portsmuta na put ka Normandiji, gdje je izvršen napad iz vazduha, sa mora i kopna, koji je na kraju vodio ka oslobođenju zapadne Evrope od nacističkog režima.

Oko 300 veterana koji su učestvovali u iskrcavanju, u historiji poznatom kao Dan D, večeras će ploviti od Portsmuta preko Lamanša, a pratiće ih plovila Britanske kraljevske mornarice i borbeni avion iz Drugog svjetskog rata.

U Normandiji će biti odrađena simulacija slijetanja, u kojoj će učestvovati britanske vazduhoplovne snage, padobranci francuske vojske i veterani Drugog svjetskog rata koji su učestvovali u invaziji.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.