MOSKVA

Rusija kritizirala zapadne sile: Pretjerujete oko Dana D

Ruske vlasti i predsjednik Vladimir Putin, koji neće prisustvovati komemoraciji, godinama osuđuju Zapad zbog zanemarivanja sovjetske uloge i 27 miliona sovjetskih žrtava tokom Drugog svjetskog rata

Danas je u Portsmutu počela manifestacija obilježavanja iskrcavanja u Normandiju. AFP

B92

5.6.2019

Ruske vlasti su danas pozvale da se ne "preuveličava" važnost savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944. godine. 

Ruske vlasti su pozvale da se ne umanjuje uloga Sovjetskog saveza u porazu nacističkih snaga Adolfa Hitlera. 

- Doprinos saveznika u pobedi nad Trećim rajhom je jasan. Ali to ne treba preuveličavati i na taj način umanjiti značaj titanskih napora Sovjetskog saveza, bez kojeg ta pobjeda jednostavno ne bi ni postojala - izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Odajući priznanje poginulima, Zaharova je osudila "katastrofalno prekrajanje historije" u filmovima i medijima, u kojima SAD i saveznici imaju ključnu ulogu u porazu nacističke Njemačke.

Po njenim riječima, iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji nije imalo odlučujući utjecaj na ishod Drugog svetskog rata koji je već bio "predodređen" pobjedom Crvene armije, prije svega u bitkama za Staljingrad i Kursk.

U Velikoj Britaniji danas je počelo obilježavanje Dana D, iskrcavanje saveznika u Francuskoj, a ceremonija se nastavlja sutra u Normandiji.

Ruske vlasti i predsjednik Vladimir Putin, koji neće prisustvovati komemoraciji, godinama osuđuju Zapad zbog zanemarivanja sovjetske uloge i 27 miliona sovjetskih žrtava tokom Drugog svjetskog rata.

Sjećanje na Veliki domovinski rat, kako se u Rusiji zove rat Sovjetskog saveza i nacističke Njemačke, izvor je dubokog ponosa te zemlje i glavni stub patriotizma koji Kremlj njeguje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.