ISTRAGA

Kapetan kruzera koji je kriv za najgoru nesreću na Dunavu u proteklih pola stoljeća izbrisao podatke s mobitela

Brod "Sirena", koji je prevozio južnokorejske turiste, prevrnuo se i potonuo nakon što ga je udario kruzer "Viking Sigyn"

Ukrajinac skrivio nesreću na Dunavu. AFP

E. Š. / Avaz.ba

6.6.2019

Ukrajinski kapetan kruzera koji je prošle sedmice skrivio kobni sudar s turističkim brodom na Dunavu upravljao je brodom koji je u aprilu imao nesreću u Holandiji, rekli su mađarski tužioci danas. 

Istraga je pokazala da je kapetan broda "Viking Sigyn" "izbrisao podatke s mobitela" nakon sudara 29. aprila u kojem je poginulo 28 osoba. 

Pojasnili su kako je zasad nejasno jesu li ti podaci povezani s nesrećom.

Brod "Sirena", koji je prevozio južnokorejske turiste, prevrnuo se i potonuo nakon što ga je udario kruzer "Viking Sigyn".

Kapetan "Vikinga", Ukrajinac (64) uhapšen je prošle sedmice u Budimpešti i ima status osumnjičenika. Njegovi advokati tvrde da je potišten zbog onoga što se dogodilo i da nije učinio nikakvu grešku.

Mađarski tužioci kažu da su informacije o učestvovanju ukrajinskog kapetana u nesreći u Holandiji 1. aprila dobili preko "Eurojusta", agencije EU koja pomaže u saradnji članica u vezi s pravosudnim slučajevima.

Mediji pišu da se u toj nesreći riječni brod "Viking Idun" sudario s teretnim plovilom na putu iz Antverpena prema Gentu.

Nesreća u Budimpešti najgora je na Dunavu u proteklih pola stoljeća. Uzrok još nije utvrđen, a u toku je policijska istraga.

Sedmero Korejaca je spašeno. Sedamnaest tijela je izvučeno iz Dunava, a za 11 osoba se i dalje traga iako se pretpostavlja da su mrtve. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.