RADIKALNE ODLUKE

Najmlađi politički zatvorenik u Saudijskoj Arabiji napunio 18 godina, sada mu prijeti smrtna kazna

Dječak je negirao optužbe i rekao je da su priznanja, na koja se oslanja tužilaštvo, dobijena pod prinudom

Murtadža Kureiris. CNN

L.Đ./Avaz.ba

7.6.2019

CNN je objavio video od prije nekoliko godina na kojem se vidi kako grupa dječaka na biciklima juri kroz ulice Saudijske Arabije u znak protesta. Među njima je i dječak Murtadža Kureiris (Murtaja Qureiris) koji je podigao glas i rekao: "Ljudi traže ljudska prava!".

Murtadža je optužen da je pratio svog brata Alija, aktivistu koji je motorom išao do policijske stanice u Avamiji gdje je navodno bacao Molotovljeve koktele. 

Uzrast za krivičnu odgovornost nije jasan u Saudijskoj Arabiji, ali je kraljevsto 2006. godine izjavilo Komitetu za dječja prava da je podiglo na 12 godina. Također je reklo Ujedinjenim narodima da neće nametati smrtnu kaznu osobama koja su zločin izvršila prije tog uzrasta. 

Murtadži se trenutno sudi u terorističkom sudu, koji ga tereti za pripadnost "ekstremističkoj grupi". On se suočava i sa brojnim drugim optužbama - nasilje tokom protesta, pucanje na snage sigurnosti i marširanje na sahrani svog brata koji je nastradao u protestima.

On je negirao optužbe i rekao je da su priznanja, na koja se oslanja tužilaštvo, dobijena pod prinudom.


Tri godine nakon što je snimljen na biciklu, saudijske vlasti su ga uhapsile. Tada je imao 13 godina i bio je na putovanju sa svojom porodicom. 

Tada su ga pravnici i aktivisti proglašavali najmlađim političkim zatvorenikom u Saudjskoj Arabiji. On sada ima 18 godina, već četiri godine je u zatvoru i sada se suočava sa smrtnom kaznom.

Tužba kojom se preporučuje smrtna kazna pročitana je Murtadži. Njegov brat je takođe, zatvoren, dok je njihov otac uhapšen prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.