SVIJET

Sudansko vojno vijeće i opozicija postigli dogovor o podjeli vlasti

Na čelu suverenog vijeća prvo biti vojna osoba prvih 18 mjeseci

Sudansko vojno vijeće. AFP

V. D./Avaz.ba

5.7.2019

Sudansko vladajuće vojno vijeće i koalicija opozicije i demonstrantnih grupa postigli su u petak dogovor o podjeli vlasti tokom tranzicijskog perioda do izbora, objavili su izvori. 

Prijelazno vojno vijeće koje vlada zemljom i Snage za slobodu i promjenu (FFC), dvije strane koje su u Kartumu pregovarale posljednja dva dana, složile su se formirati tijelo "u kojem će se na vlasti rotirati vojska i civili u razdoblju od tri godine ili nešto više", rekao je pregovarač Afričke unije Mohamed Hasan.

Iako nije pojasnio koji će tačno mehanizam biti korišten, navodno će na čelu Suverenog vijeća prvo biti vojna osoba prvih 18 mjeseci, a potom civil do kraja tranzicijskog razdoblja.

- Ovaj dogovor otvara put formiranju institucija tranzicijske vlasti i mi se nadamo da je to početak novog razdoblja - rekao je Omar al-Degair, lider FFC-a.

Do obnove pregovora došlo je nakon što je 3. jula rastjeran protest ispred glavnog štaba vojske u Kartumu pri čemu su ubijeni deseci ljudi.

Dvije strane složile su se da će se provesti temeljita i transparenta istraga svih nasilnih incidenata koji su se dogodili u zemlji posljednjih sedmica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.