FRANCUSKA

Parada povodom 230. godišnjice pada Bastilje: 4.300 pripadnika oružanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera

Francuskom predsjedniku pridružili se brojni lideri Evropske unije

I.K./Avaz.ba

14.7.2019

Francuzi danas obilježavaju nacionalni praznik - Dan pada Bastilje. Na najstarijoj svjetskoj paradi francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) pridružili su se brojni lideri Evropske unije, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i holandskog premijera Marka  Ruta (Rutt).

Ove godine proslavlja se 230. godišnjica napada na zatvor Bastilju u Parizu, što je bila prekretnica u revoluciji koja je označila početak rođenja Republike.

Na ulicama francuske prijestonice danas su predstavljeni odbrambeni kapaciteti EU isticanjem evropske vojne saradnje u prvi plan. Članovi slavne francuske Legije stranaca i konjica u sjajnim uniformama marširali su pred visokim zvanicama. 

Na Jelisejskim poljima prodefilirale su vojne snage devet zemalja koje su pored Francuske dio E2I, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, a nebom su proletjeli njemački transportni avion A400M, španski C130 i dva britanska helikoptera Chinook. 

U paradi je učestvovalo oko 4.300 pripadnika oružanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera. 

- Vojska se transformira: modernizira se za naše vojnike, naš suverenitet i našu nezavisnost - kazao je Makron u kratkoj izjavi televiziji "France 2".

Uspostavljanje jače evropske vojne saradnje jedan je od ključnih Makronovih vanjskopolitičkih ciljeva i taj cilj nije se mijenjao usprkos rastućim političkim turbulencijama u Njemačkoj i britanskom izlazu iz Evropske unije. 

Nakon parade Merkel je kazala da je ovo bila velika gesta za evropsku odbrambenu politiku, kao i da za Njemačku predstavlja čast što je učestvovala u toj paradi kao jedna od devet država koje su dio ove inicijative.

Kako navode francuski mediji, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku rastućih napetosti sa SAD. 




Proslavljanje nacionalnog praznika - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Pad Bastilje, 14. jula 1789., predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Nakon toga je 26. avgusta 1789. usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima.

Tom deklaracijom kasnije su utemeljene francuske nacionalne vrijednosti - sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.